3 Jujur/VVIP/Student Baru!

Assalamualaikum..

Semalam bley dikatekan hari kedua paling tak best
spnjg aku skola taon ni lepas 5 Feb n 11 Feb.
Semalam jugak klimak klewatan aku dtg skola.
Citer die cm ni. Malam tu aku tido kol 3
sebab buat folio sejarah.
Tapi ta tahan ngntok so tido kt meja pc.
tapi bngon kol 6 kt atas katil. Smbong wt folio.
Siap2 g skola kol bape nth.
Tapi yg pnting lmbt giler.
Pastu tunggu kwn akak aku anta lmbt.

Then smpai skola kol 7.40.
Dewan ksong sume budak da naik kelas.
Mase aku on the way to class,
ckgu Khairudin, Kamarudin n Ramli
nmpk aku then diorang pnggil.
Pastu bebel nasihat2 jap,
aku tnye bley naik kelas tak.
ckgu khairudin n kamarudin sruh naik kelas je.
Tapi ckgu ramli ajak jumpe pngetua.
So aku ikot la die masuk blik HEM.
Die isi borang ape entah. aku kne interview.

Pastu die ckp, "Ni da dtg lmbt lbih 20 hari ni kne trun kelas masok kelas jujur."
WTH Jujur tros. Without any warning then na trunkan aku.
Nak aku memberontak ke. Jangan mnyesal plak nnti.
Pastu die da gerak na introduce aku kt kelas jjur.
Tapi aku stay lagi sbb ta nak.
Ye la, aku na anta folio sjarah yg aku buat smpai ta tido tu.
Penting tu. Tetibe ta bley anta sbb ta jumpe die.
The story continues.
Ckgu sruh ikot die.
Aku pon ikot la sbb die da kluar.
Die g kantin sbb na slesaikan budak lain.
Aku pon ikot la. Pastu ade ckgu tnye ckgu ramli
apsal ngn aku. Ckgu ramli ckp aku da 20x dtg lmbt.
Nak kne trunkan kelas jjur. Kelas last.
Depan ckgu yg tnye tu, aku beta balik ckgu Ramli.
Aku ckp, "Budak yg tak dtg 20x tu dpt amaran je.
Saya yg dtg lmbt 20x tak dpt amaran ape2 tetibe kne trun kelas"
Well, nmpk sngt bias kt situ.
Lagi satu, secara jjurnye, sistem pentadbiran n peraturan skola
tak adil, bodoh ta pandai, tah ape2, ta pndai buat penilaian.
Buktinye, budak yg dtg lmbt kne rotan,
budak yg tak dtg langsung without any possible reason,
lepas cm tuh jer. Kt sini aku nak ckp,
to all student yg rase2 ta nak jadi cm aku,
klau da lmbt tuh, ta paya dtg skola tros.
Korang dtg kne denda wt pe.
Ta paya dtg lagi senang ta kne ape2.

Back to the story.
Cikgu pompan yg tnye tadi tu dga aku ckp mcm tuh,
die ckp aku menjawab. Ckgu ramli ckp, "Ye la budak bijak, menjawab la."
Dah mmg betol. Saje aku na bagi ksedaran kt ckgu2 nih.
I think they never think that way
because they never understand what their students want.
All they know is school reputation.
Aku rase klau ade ckgu yg pndai mndlami jiwa
student diorang yg mmbrontak ni, ta de nye msalah dsiplin kt skola.

Pastu g depan pjabat plak.
Ckgu kamarudin ckp ngn ckgu ramli ade orang PPD mninggal.
Pastu ckgu ramli ni masok pjabat tanye orang yg tau.
Eh ckgu ni. Aku nak blajar masok kelas.
Bley plak die masok nak tnye bnde tuh.
Tanye nnti2 ta bley ke slesaikan aku dlu.
Mase aku kt luar tu, ckgu kamarudin NASIHAT aku baik2.
Die sruh aku berubah. Aku prefer kne nasihat baik2 drpd kne denda.
Pastu pngetua lalu, die plak ceramah interview aku.
Aku ta ingt sngt pe die ckp.
Tapi yg penting die ade sruh ckgu ramli kol bpk aku.

Aku ta tau ape bpk aku ckp kt ckgu n sbaliknye.
Tapi lepas die kol tuh, ckgu ramli ajak masok kelas aku.
Tapi secara sengalnye, die iring aku.
Da smpai kelas, die introduce aku.
Die tanye member2 aku sume,
kenal budak ni tak. Student baru. Rumah die 'jauh'.
Hampeh tol. Tapi aku ta kesah. Member sndri.

Pastu ckgu ramli jumpe plak ckgu maznah.
Entah bual ape nth kt blakang.
Pastu tak lame tu ckgu ramli tu bla.
Haiz. bosan tol. Memalukan tol.

Pastu ptg tu ade bdmntn.
Nak tanggal kaki aku wt practice baru tuh.
Pastu aku main ta betol.
Penat giler aku ta tau apsal.
Mungkin sbb ta ckop tido.
Sume game aku kalah.
Ade sorang budak Form 1 kot.
Kecik je tapi terer giler. Klau tinggi tu da mmg lagi terer aku rase.
Ngn die pon aku kalah. Hahaha. Nice game btw.
Pastu ckgu zul ckp aku main single tapi still under consideration.
Die nak tngk aku sehari dua ni. Klau ade improvement aku kekal.

So i think that's all for today. Pagi ni.
I'm off. I'll post the song later. Cya!

Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

What do you feel?