Kem Motivasi di Excel Training Resort, Negeri Sembilan!

Assalamualaikum.

Malam sebelum pergi tu, aku tido lmbat around 2 am.
Pastu bangun awal pkol 5 something sebab nak gerak awal.
Ta ckup tido. Ngantok.
Registration pkol 8.30 - 9.30.
So gerak dari rumah pkol 6.50.
Sampai kat Lenggeng pkol 9 suku. Bapak aku speed abis kt highway.

Lepas smpai sane, aku tngk orang lain sume bawak bag besar2.
Ape benda la yg diorang bawak. Aku relax je bawak 1 bag skola je.
Pastu aku nampak cikgu Esah ade jgak. Die antar anak die jgk.

First day,
lepas taklimat by Pak Mail, blik dbhagikan.
Blik aku no 5. Pastu ade roommate aku dak form 5 ni name die 
Fadzrin tnye aku form bape. Aku dlam dilema mnjawab tiga.
Pastu die pegi ulang balik Form Tiga. Sengal sia.

Ceramah pertama by Dr. Fadzilah Kamsah.
Die bagi motivasi yg ta pernah aku tau.
Bukan motivasi yg biase2 slalu pena dgr.
Die tumpukan kepada transformasi diri.
The first thing that he asked us to do is to wear jam tngan sblah kanan.
Aku terpaksalah ikot.

Ceramah kedua by Prof. Hanim (Lelaki).
Die cakap die orang Johor. Bangga aku.
Die mmg lawak betul. Pastu offer soalan dgn duit skali.
Die ade sruh translate ape die ckp.

We must develope our Iman, up to one point,
 when the kufar take us to a plane, and throw out away from the plane,
we can fly like bird *smbil mgepak2 kan bahunya*

Ceramah die plak tumpukan cara study n tips2 study.
RM70 die abis mlam tu. Hahaha.

Budak2 kat sane sume panggil aku Jambung.
Mule2 pnggil Jambu pastu timbul plak Jambu dlam trengganu ape.
Tu yg dtgnye Jambung tu. Apsal tah aku aje jadi sasaran.
Tapi aku layan je. Bukan diam diri tapi kdg2 lawan balik bila perlu.
Diorang nak psycho orang psychic. Salah orang la. Better luck next time.
Hahaha. Tapi for first day je jadi sasaran. Second day da kurang.

Second day,
bngon pkol 5.30. Da la bagi masok blik lmbat pastu kne bngon awal plak tu.
Second day ni penceramah datang bagi tips for each subjek.
Subjek pertama math.
Mase aku ngn sorang member aku jawab factorization,
die ckp salah. Pastu ade faci yg round2 kt situ pon die ckp aku buat salah.
Aku tau la jwpn aku betul. Cikgu aku da ajar.
Pastu aku malas nak layan just biar kn je la diorang.
Tunggu penceramah kt depan bincang soalan tu.
Mase bincang, terbukti jawapan aku betul.
Ambik kau 'toyol'! Aku tau la ckg aku ajar betul.
Pastu aku tngk2 blakang cari faci tu. Terus ta dtg depan kau. Hahaha. Malu tol.

Petang ade xtvt riadah.
Berjalan smbil mate ttup la, sumpit la.
Paling best mase isi air dlam 1 paip besar yg da bocor.
Ahli kumpulan kne ttup bocor2 tu.
Kumpulan aku (Mee Jawa) dapat penuhkan. Haha.
What a very sweet experience.

Pas abis xtvt, kt blik aku ade sorang faci nak tumpang mndi.
Fadz pon da lame q-up toilet tu.
Mase toilet tu kosong ta de orang, die ckp ngn faci tu toilet penuh.
Lepas faci tu kuar je die masuk. Budak2 lain ktawe kn faci tu.
Wakaka. Kesian faci tu kne nganjing ngn budak2 ni.
Pastu faci tu ckp, mrajok arh. Hahaha.

Malam tu plak,
biase la kem2 cm ni ade nangis2.
Bagi aku bnde ni sume mngarot je.
Diorang saje nak psycho kite gune intonasi suara ngn music sedey.
It's a nice try to make me cry but try again later.
Aku, Amir ngn Toyol cam ta de prasaan.
Tapi toyol tewas dlu. aku nampak air mata die. Wakaka.
Amir pale terejal mmg la ta de pasaan.
Walaupon air mata tak mngalir tapi dlm hati ni menangis.
Pastu mase pnceramah tu sruh doa, aku pon khsyuk la.
Doa yg mkbul kn mase majlis ilmu.
Amir ckp aku da kalah mase doa tu. Sengal je.
Pada hal aku khusyuk je.
Last skali, die sruh tulis surat for parents.
Ni yg hampir2 mnewaskan aku ni.
Time da ta tertahan air mata, aku pkir bnda lain.
Kadang2 nyanyi la. Waakakaka.

Ade budak pompuan yg tepi aku siap da peluk2 member die.
Poyo giler. Aku ngn Amir da kutuk2 da die. Kesian.
Untuk ttup majlis malam tu, kitorang nyanyi lagu teman sejati.
Sambil berpelukan bahu member2. Pastu goyang2 la. Haha.
Aduh! Selama dduk kt sni dngar nasyid aje.
SS ngn Muse ta dngar langsung.

Lepas minum malam, balik blik.
Tapi kitorang ta tido lagi.
Apebenda yg budak2 ni bukak ttup pintu.
Sampai Pak Mail menjerit kuat gile dari luar.
Pastu kepndaian Fadz terserlah.
Die pegi lagi bukak pintu knonnye nak check.
Pak Mail pon lagi la mngamuk.
Die kejutkan kitorang sume pastu sruh kluar blik tu.
Kat luar kne denda. Bumping 20x.
Adumak! Leceh sia. Ade sorang budak ni ckp
'Tadi saya da tido'.
Pastu mase masuk balik dlam tu, dak tu kne ktawekn. Kah kah kah!
Fadz yg sedar dri die slah, ckp
'Sorry la aku bukak pintu tadi'
Herm. Kne denda sebab da pkol 1 lebih ta tido.
Ala. Orang tu pon satu. Tulis kt jadual abis pkol 11.
Ni abis pkol 12 lebih. Kitorang pon bukan budak2 nak terus tido masuk blik.
Tapi ta pe la. Sweet memory kne denda same2.
Yang lain2 ta berani  kuar & bukak pintu.
Malu je ngn budak2 pompan tngk dari blik diorang kt atas.

Hari ketiga,
aku bngon tepat2 pkol 5.30 pgi.
Tapi ngntok giler sbb tido 3 jam stngah je.
Diorang sume ta bngon lagi.
Bngon2 bapak sejuk giler. Menggigil aku.
Bukak air cond 16. Aku da la katil atas.
Aku pegi naikkan temperature die 20 lebih.
Pastu sorang member aku yg digelar 'Ustaz' pesan
klau bngon nnti sruh kjutkan die.
Aku kjutkan tapi ta bngon.
Biar la die.
Aku mandi dlu. The water was extremely very very cold.
Bygkan la da tido 16 degree.
Pastu air bapak sejuk giler. Mmg betul2 mcm air ais la.
Mase aku tnga mandi, Pak Mail da masuk blik mmbnyikan siren beliau.
Pas Pak Mail kuar, Amir ngn Fad smbung tido la.
Sengal sia diorang. Tido lmbat ta tau bangon awal.

Mase ceramah subjek BM, aku da ilang fokus.
Buat ape lagi, tido la masa kelas orang tu.
Pastu Pak Mail kejutkan aku. Rmai lagi yg tido sbb ta ckup tido.

Dpendekkan citer,
mase last skali upacara pnyampaian adiah.
Kumpulan aku, Mee Jawa menang ktegori Kumpulan Paling Hebat.
Wah! Mmg kumpulan kitorang hebat pon.
Markah diambil dari xtvt smalam kot.
Sumpit rmai yg tinggi. Dngan mase isi air dlam paip tu.
However, sume kumpulan dpat adiah.

Pastu kluar dewan, nmpk bapak aku.
Aku sruh die tunggu kt dewan atas.
Kat dewan atas, Fad, aku ngn Amir pas pas nombor.
Time tu la die tnye name aku sape.
Sblum ni pnggil Jambung je name aku pon ta tau.
Mase second day n last day diorang da ta target aku aje.
Haha. Aku pkar psycho.

Pastu masuk dewan, slam2 parents yg dlam tu.
Ade yg da mngalir air mata. Ni kje pnceramah tu la tnjuk vdeo smlam.
Dari luar da dngr. Last skali aku slam bpak aku.
Time tu la air mata aku betol2 kuar. Tapi ta bnyk la. Hahaha.

Pastu tros balik. Mane2 member aku yg jumpe aku slam tepuk2 blakang.
Haha. Spnjg kem tu, kitorang gelar Imad - Ustaz, Faiz - Toyol, Amir aku bagi cermin mate.
Sebab mase first day die ngn Fad nyakat aku je. Aku geram aku pnggil cermin mate.
Dak2 ni pon ikot.
Die pon jambu jgak ckp orang.
Ade budak kne panggil budak zakat la. Drogba la.
Wakaka. Sengal diorang. Bnyk2 aku ta suka drogba.
Buat lawak bo*oh. Nnti klau sape2 ckp,
nnti die tnye, 'Sape?' Pastu die ckp, 'Sape tanye?'
I don't see any joke kat situ. Apebenda ntah.

Tapi kem ni mmg best. Haha.
Tapi ape yg aku harapkan mase balik tu, lain pulak aku dapat.
Bnyk yg nak dckapkan tapi aku pendam.
Malas nak ckap bnyk2.
Member paling rpat aku je tau ape aku ckap.
zzzz. Pe2 pon Cya!
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

What do you feel?