Randomize everything around you!

Assalamualaikum. For this post, it will appear a lil bit different but yea, it's still the same. Sekarang bulan Ramadan. Na citer pasal cerita Ramadan2 aku yang lepas pon best jugak. Ingat lagi masa darjah 4 dalam bulan Ramadan. Cikgu BM aku, cikgu Roslina ada buat offer, sape dapat A dalam BM Pemahaman & Penulisan, dia belanja buka puasa dekat KFC nanti. And yes. 10 orang kot yang menang offer cikgu tu. Termasuk la aku. Tapi lelaki dua orang je. Aku ngn Hafidz. Dipendekkan cerita, hari yang petangnya aku nak pegi tu, pagi tu nama aku dipanggil untuk rawatan gigi (cabut gigi). Argh! Memang sakit ati betol. Aku paling ta suka time die inject kt gusi tu. Sakit betul pastu mulut kebas. Lepas da abis rawatan tu, mood aku pon abis ilang ari tu. Kenapa la malang betul kene panggil hari tu. Ta de hari lain ke. Lepas sampai rumah, aku ngadu kat mak aku gigi sakit kne cabut pagi tadi. Mak aku pon suruh buka makan panadol. Aku pon buka lah. Haha. Da makan ubat lega la siket. Lepas tu, aku ngn Hafidz pon tunggu la cikgu kat bus stop. Aku mngaku kat Hafiz yg aku ta puasa ari tu. Lepas tu cikgu pon sampai angkut kitorang. Dalam kete buat ta tau je aku. Haha. Hafiz pon nasib baik ta kepoh. Die pon ta bagi tau cikgu. Pastu mase kat KFC tunggu waktu buka, aku pon buat2 macam orang puasa. Baca doa suma la. Haha. Padahal aku ta pose tu. Sampai sekarang cikgu masih ta tau. Ta pe la kan. Nanti aku jugak malu. Haha. Tu citer 5 tahun lepas la.

Lepas tu aku rasa untuk tahun2 yang berikutnya aku ta pernah ponteng puasa kot. Ye la. Itu la last time aku ta pose untuk bulan Ramadan ni. Untuk cerita Ramadan tahun lepas pulak, memang agak best kot. Hahaha. Ye la sebab ade banyak siket duit kot. Walaupon mase raye duit raye dari bapak aku dikurangkan sebnyak 90% sebab die tau aku da bnyk duit. Woooish sedey. Tapi ta pe ta pe. Aku ta kesa pon. Untuk Ramadan tahun lepas, aku ditugaskan untuk pegi tolong bapak aku berniaga dekat bazaar Ramadan di Pontian. Pergh memang membosankan. Balik2 sekolah je tros kene siap2. Balik skola kadang2 pkol 2.30 ptg. Balik jalan kaki. Smpai rumah around 2.45. Pastu tros kene siap2. Tapi ta pe la. Aku dpat upah. Haha. Ade satu petang tu kat bazaar, aku memang mengantok tahap ekstrem. Malam qiamulail ngn bapak aku kat masjid. Pastu sambong sahur ta tido and troskan smpai skola. Memang ta tido la sehari tu. Sebab taon lepas, lepas sahur aku ta tido sebab semangat na pegi skola awal (woot. Ade kerang disebalik mee la tu). Pastu bile petang tu akak aku sampai, aku masuk kereta tido. Haha. Die take over tugas aku kejap. Pastu aku ikot diorang balik sebab mase tu da ramai da kat booth bapak aku yang tolong. Huhu. And yea. Ramadan tahun lepas jugak la semuanya bermula. Saat-saat terindah. Haha. Saje na recall. Walaupon penat, tapi aku rase something yang ta pena aku rase sblom ni. Ye la. Da tejatuh hati. Tu kot yang sebenarnya yang bagi aku semangat. Memang best time tu. Ade je orang yang teman aku. Bagi kad la ape la. Wakaka. Ape tah. And songs that keep playing on phone and PC are Sixth Sense's Khatimah Cinta, Taylor Swift's You Belong With Me & Agnes Monica's Teruskanlah. Untuk tahun ni pulak, lagu-lagu tersebut akan diboikot habis habisan untuk tidak mengembalikan memori2 lama. Saya sangat ta suka. Haha. And as usual, sume yang bermula pasti someday akan berakhir. And aku redha. Betul kata kawan akak aku ni, if I didn't get through all these, I won't gain any experience about life. Experience ta boleh dibeli dengan duit. Kita kene mngalaminya. Experience yg mematangkan kita sebenarnya. And aku just mengiyekan saje kata2 beliau yang semamngnya petah berkata kata dalam memberikan nasihat. Hahaha.

Untuk Ramadan tahun ni pulak, aku lalui dengan penantian untuk peperiksaan PMR. Aduh. Benci betul aku na kene tunggu PMR. Aku rase klau bagi lagi seminggu lagi na exam baru la aku study betol2 kot. Eish! Bapak aku plak sruh aku stay rumah je ta paya pegi bazaar. Kate die study study study. Ah, ingat kalau aku stay rumah aku study la. Quiet impossible. Kalau aku ta ikot pegi bazaar tu maknenya kat umah aku tido la tu. Hahaha. Tapi kebiasaannya ikot la. And best buka kat bazaar dgn citizen of bazaar Ramadan tu yg saling tukar2 mkanan. Woo best. Tapi walaupon bnyk mkanan, aku buka dengan mee tiau and air papela. Yang penting untuk malam lepas abis terawih, minuman yg aku akan cari ialah air kathira. Pergh superb la rase die. Yang peling best minum air ni and buat lmbat bila aku na try gigit biji selasih tu yang macam telur katak. Haha. Biasenya balik bazaar aku drive. Ye la polis pon ta de. Die pon sebok melantak mengisi semula 'tong-tong' yg kosong, kan? Hahaha. Mintak maaf ta sengaja. And I'm getting addicted dengan gula2 ni, Eclipse. First time beli masa Danial recommend kat aku mase kat Mersing. And start ari tu, aku buat collection. And da complete pon collection aku untuk empat2 perisa. Blackcurrent, Peppermint, Spearmint and Winterfrost. Yang paling sedap Winterfrost diikuti Spearmint, Peppermint and Blackcurrent. Haha. Orang kate gula2 tu mahal sebab harga die RM5 something untuk 50 biji. Ok la tu ta mhal sangat. Bukannya RM20 pon. Haha. And aku rase kalau buat mahal pon kotak die tu je sebab aluminium. Entah la. Kotak die cantik aku suka kumpol. Huhu. So for the following saki baki Ramadan, as usual la, most of my night akan dihabiskan sama ada bersama Netbook atau PC. Ye la. Sementara na tunggu 1 pertiga malam and buat2 tido 5 minit. Baru la namenye qiamulail kan. Huhu. Banyak benda nak dihajatkan ni. And kelemahan aku di sekola mahupon di rumah untuk bulan pose tahun ni ialah, perasaan malu and segan. Hampeh betol la. Taon lepas ta macam tu plak. Ta tau sia na start macam mane. Aduh. Harap2 'die' tunggu aku. Huhu.

And that will be all for this kind of post. I think, next I will change the appearance of this sucking blog. Haha. So, cya people!
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

What do you feel?