Dua spesies baru.

Assalamualaikum.
Entri ni cuma nak bagi tau yang kat blog ni dah diletakkan chatbox berintegrasikan Facebook.
Facebook Chatbox ni bila korang komen, dia menggunakan account Facebook korang.
Kelemahan nya cuma ta boleh tinggalkan link korang je la macam yang biasa2 tu.
Tinggalkan secara manual boleh laa.
Tapi walaubagaimanapon, chatbox lame masih wujud di sebelah kiri page ni pula.
Sila lihat seperti gambar di bawah.


 
Maaf la ye. Edit gune Micorsoft Paint je.
Photoshop tak de sebab baru lepas format PC. Nak download belom nak rajin lagi.
Kalau ada pon, malas nak bukak sebab loading lembab gila. Hahaha.


Title? Binatang ape ni?

Assalamualaikum!

Yeah. Ape yeah? Xin Yeah ke ape?
Memang pon malas nak update blog ni. Hahha. Walaupon banyak benda best.
Tapi mungkin malam ni saje kot datang gila.
Kesian tengok ajamz.blogspot.com ni mcm ni je dari dulu ye.

Semalam aku ngn Shafiq jalan-jalan kat CS.
Dia yang ajak aku. Sepupu dia bawak. Aku pon ok je.
Plan nak tengok wayang. Movie pukul sembilan.
Sepupu dia tinggalkan kitorang kat situ petang.
Dia suruh beli tiket dulu. Cerita "Red".
Masa kat kaunter, kitorang nak beli, pastu dia tanya, 
"Ni da cukup umur 18 tahun ke belum?"
Aku tanya balik "Agak2 muka2 macam ni da cukup ke belum ni?"
Pastu die bebel pasal nnti check IC la, na refund da ta boleh la.
Sebab movie yang aku nak beli tu 18 ke atas boleh tengok.
Kecoh punye cinema kat sini! Ari tu kat Jusco Tebrau chill2 je die ta bnyk citer.
Tapi tak pe la. Aku cakap ngn akak tu tak pe then bla.
All I wanna do is trade this life for something new
Holding on to what I haven't got

Ape salahku?



The Muffins - Salahkah Aku

Tak seindah
Hari hari yang ku idamkan
Untuk bersamamu
Tiada lagi ruang
Dihatimu
Untuk ku curahkan segala
Apa yang ku rasa
Tapi kau tak percaya
Siapa ku dihatimu
Hanya mengganggu hidupmu
Maafkanku
Aku tak berdaya
Membahagiakan kamu
Tiba saatnya
Ku kan pergi jua
Mengakhiri segalanya

Salahkah ku
Hanya mahu menyintaimu
Salahkah aku
mendekati hatimu itu
Salahkah aku
Sekadar menemani dirimu
Salahkahku
Ku tak bisa meninggalkanmu

Sila tinggalkan yang ini.

Assalamualaikum.

Yea. Firstly, sila tinggalkan blog ini kerana ia tidak penting.
It's all about me. I mean it. No more useful information will be posted.

Nampak nya, PMR pon dah habis. Itu sesuatu yang sangat dinantikan oleh calon PMR termasuk aku.
Rasa lega gila. Rasa puas. Rasa senang. Rasa bebas. Semuanya yang menyenangkan.
Orang cakap, selagi belum kluar keputusan, tak de 'MERDEKA'.
Bagi aku, orang2 yg ckp mcm tu (mostly cikgu) pemikiran cetek. Abis tu nak buat ape klau macam tu
Aku ta paham macam mana diorang boleh pikir macam tu.
Maksud aku, semua jawapan dah dihantar dah. Abis tu nak suruh kitorang study lagi la?
So that jawapan yang dah hantar tu akan berubah kalau kita membaca banyak2 lagi.
Aku ta paham langsung cikgu2 zaman sekarang. Biar je la student2 nak menikmati 'Kemerdekaan' diorang.

Aktiviti kat sekolah lepas PMR semua macam bosan gila bapak.
Ada pertandingan bola sepak, tapi baper orang je yg main dalam satu kelas tu.
Konon la diorang cakap banyak aktiviti lepas PMR.
Hakikatnye, duduk dalam dewan, di lantai, bersila, macam dalam penjara.
Tak buat ape2. Cuma mengharap cikgu buat tayangan video je.
Tapi tayangan pon cam hampeh je. Show cerita pon, separuh jalan je pastu rosak. Tah pape.
Tak boleh keluar dari dewan. Kene lepak dengan kwan2 laki je. 
Dari pagi smpai balik ye. 

Bayangkan, duduk kat lantai for about 6 hours. 
Walhal, kerusi berlambak kat belakang tu. Pernah sekali ramai2 ambik kerusi, pastu kene marah.
 Pergh! Aku ta paham la. Salah ke kita nak lebih selesa?
Kerusi kat belakang tu memang khas untuk kerusi dewan pon.
Kenapa tak pilih yang lebih selesa klau kita boleh? 
Benda tu tak salah pon. Tak buat benda langgar perintah skolah pon
Aku ta paham ape la dalam otak pemikiran cikgu ni?
Die tau die punyer arahan je. Cakap die senang la.
Kononnye 'santai, saya ta kacau awak'
Tapi, die ta rase duduk kat lantai tu mcm nak patah pinggang.
Cube die kat tempat kitorang. Geram betol aku.
Kerusi kat blakang tu klau kitorang ta guna, memang buat hiasan je bnde tu kat situ.

Pernah sekali, aku hampir2 nak kurang ajar dengan cikgu ni.
Die cakap, jangan keluar dewan sesuka hati.
Kena mintak izin cikgu kat dalam dewan ni dlu sebab cikgu2 dlam tu bukan tunggul.
Aku dengar je la. Ikut arahan.
Then, ade orang panggil aku, shafiq and Iwan kat luar. Aku ingatkan cikgu yg panggil rupenye tak.
Diorang ni jalan dulu, ta cakap kat cikgu pon.. Aku tengok, cikgu kat atas pentas tu jeling je diorang.
Aku pon cakap la kat cikgu Khir nak kluar. Dia bagi. Die kat tepi pentas dewan.
Aku ingatkan orang tua tu nampak aku mintak izin.
Rupenya tak. Tu la. Main jeling2 lagi.
Lepas aku masuk, dak2 ni citer kat aku yang die ngutok2 aku lepas kitorang kluar.
Something like perkataan mati.
Pergh! Die ni da kenapa? Tak agak2. 
Buat tuduhan tak pereksa dulu ape2. Ikut suka pale die je.
Aku da la ta boleh cikgu2 ni macam nak ngutuk2 tanpa buat salah.
Badan aku da menggigil sebab sakit ati.
Pastu masa turn kelas untuk pulang buku, cikgu panggil kitorang.
Budak 3 orang yg kluar tadi.
Dengan cepatnya, aku berdiri depan cikgu tu. Berani kerana benar. 
Cume die tu. Mentang2 cikgu. Buat ape2 je la yg die suke.
Lepas aku berdiri tu, aku kuat2 dan skit atinye ckp 'Saya da bagitau cikgu Khir da tadi!'
Pastu baru la nak tnye cikgu tu.
Awal2 ta na tanye. Pastu die lepaskan kitorang, dengan perasaan yang perasan besar tu.
Die cakap kat mikrofon pulak tu. Saje nak malukan orang. 
Lain kali siasat dlu kalau nak knekan orang.
Jangan buat macam ni. Main kutuk2 pulak awal2 ta tnye pape.

Sebenarnye, klau aku dapat pelempang die awal2 pon ok jugak.
Memang perasan besar die tu.
Memang lepas tu, aku balas balik dengan ayat2 psiko aku.
Iye la. Contohnye, aku ta ckp yg aku da bagitau cikgu sejarah aku,
then die tros nak lempang, baru nak tnye and aku baru nak bagitau.
Jawapan die yg aku sngat2 yakin sebab nak selamatkan diri die,
'Saya suruh mintak izin dari saya, bukan dari cikgu lain'
Klau budak2 lain mungkin jwab dgn jwpn kurang ajar atau diam tros.
Tapi demi menegakkan keadilan, kita perlu bersuara. Haha. Walau pon terpaksa berkurang ajar.
Tapi jwpn kurang ajar aku bermakna. Ada main psiko2 siket.
Aku akan jawab 'Klau kitorang bagitau awal2 sebelum cikgu lempang kitorang, mesti cikgu da lepaskan kitorang kan?'
Ataupon 'Abis cikgu na ckap cikgu sorang la yg berkuasa kat sini sekarang ni. Yang perlu dihormati lebih kat dalam ni?'
 Banyak lagi aku boleh gune ayat2 psiko aku. Aku bnyk pkir bnda2 cm ni. Hal2 kcik skali pon.

Klau die cakap macam tu, da terang kot die na lepaskan diri die.
Aku dengar ape die ckp. Mintak izin dari guru dalam dewan.
Aku mintak izin la dengan cikgu yg aku nampak. Die kat atas pentas, bukan main jauh.
Kenapa nak pergi yg jauh klau kita boleh dpatkan yg dekat?
Satu je, nasib baik die ta lempang awal2. Klau tak, mmg jatuh status die sbgai cikgu kaunselor aku kaunseling kat die balik.

Dah dah. Citer baru.
Masa last day PMR, macam susah nak percaya. Macam lain sangat.
Rasa kepuasan yg memang best la. Hahaha.
Klau nak ikutkan dulu2 masa awal2 tahun, rancangan aku
nak ajak 'couple' dengan dak tu. Tapi, apa kan daya, masa tak akan kembali.
Hahaha. Menyesal aku pergi sana. Banyak benda hilang. 
Masa ilang, duit ilang, 'sayang' pon hilang. Haha.
Tak pe tak pe. Ada hikmah disebaliknya.
Yang pasti, aku nak sangat pon 'gila' aku datang.
Masa tu kawan2 aku ta perlu risau lagi da pasal aku.
Haha. Ada soalan yang akan membuatkan aku jawab macam ni
'Tengoklah klau aku datang gila, aku buat"
Makin ramai orang tanya, ta tau kenapa makin bnyk gila aku tu datang.
So jangan tanya. 

Bosan bosan bosan. Bila la nak kluar dgn member2 rmai2 ni.
Ta sabar nak tunggu taun depan. Boleh ambik lesen moto.
And stahun lepas tu. Boleh ambik lesen kereta pulak (insya-Allah).
Klau gila aku ta datang. Hahha.
Pastu boleh turun bandar and ta paya risau lagi da.
Aku cuma ta mau mengharap je.

Papepon, aku macam dalam dilema nak datang ke skola ke tak.
Setakat ni, sepanjang hidup aku, form 3 ni lah kedatangan aku 100%.
Walaupon lebih 90% darinya datang lambat. Hahaha. Jhat aku.
Kalau ponteng rasa macam rugi pulak. Haiz.. Benci betul tiap2 malam nak kne cari geng.
Bosan. Papehal, aku masih hidup lagi. Alaaa. Jangan lyan aku.
Makin ta betol da ni.
Assalamualaikum . . .. . . . .