Zaman kanak-kanak ku!

AMARAN! Post ni panjang. Kalau rasa ta nak buang masa baca cerita orang yang anda ta kenal, skip je la entri ni ye. Ta penting pon..

Assalamualaikum . . . .
Haiz...It's 3.48 am when I start writing this entry.
What la? It's the only free time for me to be sitting here without anyone bothering me.

First of everything, aku nak cakap yg aku nak menyibuk je pasal idea ni.
Haha. Tadi ade orang ckp ngn aku na citer pasal budak2 die.
Then baru aku teringat, idea-idea mcm tu bnyk berlegar-legar dlam pkiran aku
masa aku kat dlam jamban. Pergh! Begitu bnyk setan yg menguasai aku ye kat jamban tu. 

Aku nak citer pasal zaman darjah 6 aku.
Ok. Mula-mula, aku nak bagitau yang dalam cerita aku ni nanti, dua watak utama ni akan memainkan peranan yang sangat penting ye. First ialah Cikgu Ham (bukan nama sebenar) dan Cikgu Her (ni pon bukan name real die).
Gender bagi kedua-dua cikgu ni adalah khunsa perempuan. Tu pon nak kene terangkan ke?

Ok ok. Cikgu Ham ni, dia memang boleh dikatakan sayang gila la dengan aku.
Ye la. Mana tak nya. Dulu masa darjah 1, die slalu puji aku.
Aku ingat lagi die marah satu kelas sebab pasal tulisan kot.
Tapi die puji tulisan aku cantik (masa tu je la. Sekarang Nauzubillah).
Die pon ade puji aku pasal bila die masuk kelas je and berdiri, aku letak pensel.
Ye la. Sebab dulu aku skema. Lagi pon die tau yg aku ni manja.
Haha. Tolong jangan ketawa untuk yang ni. 
Dia tau aku menangis sebab kasut aku longgar. Hahaha. Poyo je kan?

Die jaga aku baik2. Hehe.
Tapi aku ingat lagi first time die marah aku masa buat latihan math. Aku rase aku da citer kot.
Die marah sebab aku just tgk tajuk (addition masa tu) and just tengok nombor yg ada je.
Ayat cerita die (penyelesaian masalah) aku ta baca sebab malas.
Sebenarnya bukan malas cume ta na buang masa. Benda da tau na bca lagi buat ape.
Aku ta perasan yang kat situ ade tiga nombor. Aku tngok ade dua nombor then tros tmbah kan je.
Lepas tu semua soalan da siap then hantar kat depan bagi kat cikgu.
Cikgu tu tengok kertas aku, die mcm pkul aku kot. Tak pon cubit ye.
Aku rase dua2 tak. Die cume baling balik je kertas tu kat aku.
Lepas tu aku balik tmpat duduk aku kat blakang, punyer la rase kecewa and sedih gile.
Rase mcm na nangis je die mrah aku. Ta pernah2 die buat camtu. Isk3.

Cikgu Ham ni la yang slalu perhatikan aku dari darjah 1 smpai la aku darjah 6.
Dia slalu tnya aku preksa dpat no baper. Jwpan yg slalu dia dengar, 'No. 1'. Hehe.
Aku ni memang sentiasa ada dalam pengawasan die la.
Sebab masa darjah 2, die plih aku jadi pngawas. Pulak tu die guru pengawas. 
Tak pe la. Aku selesa ngan die. Die ni slalu backup aku sepanjang aku jadi pngawas.
Tak de la backup cume percaye kat aku je la kot.

And aku lupa saat-saat cikgu umumkan yang aku akan jadi ketua murid masa aku darjah 6 nnti.
Aku ta tau nape die plih aku. Mungkin sebab aku ni kononnya top boy student skola tu. Poyo je.
Mungkin dia rase aku ni bertanggungjawab. Ye la. Sebab dulu kan kononnya aku baik. Haha.

And aku dapat rasa, yang dalam pemilihan aku sbgai ketua murid mmbuatkan ade orang yang tak brape senang.
Perasaan tu makin kuat aku rase bila aku kat darjah 6.
Cikgu Her la yang selalunye bnyk nak menjatuhkan aku.
Aku ta tau what I've done wrong and I can strongly feel the hatred in her heart towards me.
Tapi aku layan dengan cool je. Na kurang ajar masa tu ta berani lagi.

Aku tau yang die ni rpat dgn cikgu Ham tapi berbeza pendapat kot.
Satu hari tu, aku beli something kat koperasi yg dijaga oleh cikgu Ham.
Then cikgu Ham tu ckp ngn aku, 'Saya dengar awak selalu ponteng sekolah, Zam'.
Aku tnye cikgu tu sape yg ckp, die ckp die just dengar je ta tau la sape ckp.
Tapi aku tau yang cakap tu memang tak de orang lain tapi cikgu Her tu.

Penuduhan tu timbul berpunca disebabkan peristiwa berikut ye.
Masa tu aku ta datang skolah (BUKAN PONTENG YE!) dua hari sebab demam.
Ye la. Demam takkan la aku na datang skolah pulak kan.
First day aku ta datang aku rase kelas die tak de.
Second day aku cuti tu baru die ade masuk kelas aku.
Then bile aku jumpe die on the third day, die tnye aku nape aku ta datang.
Aku cakap la yang aku demam.
Pastu die ckp, 'Ai, demam takkan sehari je?'
Lepas tu aku ta sempat kot na ckp pape. Aku lupe ape terjadi pastu.

Then seminggu lepas tu, Hari Isnin, aku ta datang sebab terbangun lambat.
Mungkin ni ujian dari Tuhan kot. Aku ta tau nape aku boleh terbangun lambat masa tu.
Masa tu, kat sekolah ade sambutan Maulidur Rasul. So aku ta kesah sngat la.
Tapi cikgu Her buat rumusan yang aku slalu ponteng skolah.
Baru hari tu je aku ta dapat datang sebab bangun lambat.
Sampai hati die ckp ngn ckgu pngawas aku yg aku slalu ponteng skolah.
Dah tentu 2 hari aku demam. Then sehari lagi terbangun lambat.
Lagipon, what's really important on that day? Just mkan2 je.
Then what? Nothing. Tu pon na kecoh aku ta datang.

Then lepas beberapa hari lepas cikgu Ham bagi tau aku kat koperasi tu,
cikgu Her masuk kelas aku and ckap kuat2 something yang perli2 aku.
Aku tau die tujukan ucapan die tu khas untuk aku. Tapi die ckp kat 1 kelas kuat2.
Aku ingat ape yang die ckap mase tu.
Antara ayat2 die

'Kita sekarang nak cari tokoh murid. Tokoh murid tak semestinya pandai and ketua pengawas.
Tapi kita nak yang tak selalu ponteng sekolah and bla bla bla'

Pergh! Masa tu aku tahan je malu aku.
Die memang hentam aku masa tu. Aku ta boleh buat ape2. Just diamkan je. Ye la, kanak2 lagi.

And aku rasa la, pesaing lelaki aku satu2 nya masa tu ialah Amirol Rashid (yg ni mcm nma sbnar je).
Die ni baik. Ok la. Hormat cikgu pon hormat. Top 10 kat kelas. 
Pengawas jugak tapi start darjah 4 baru pngawas. Aku dari darjah 2.
 Aku dapat rasakan yang cikgu Her lebih prefer Rashid tu replace tempat aku.
Tapi aku rase yang cikgu Ham still defend aku. Mungkin dia lebih kenal aku.
Aku blajar ngn cikgu Her pon start darjah 6 je.

Kadang2, tiap kali aku tanya soalan BM kat die, muka die mesti masam.
Walaupon sblom tu mood die ngn budak2 lain ok je.
Aku ta tau nape. Mungkin die memang ta suke aku. Haiz...
Tapi aku redha je masa tu. Tak de pon nak balas dendam ke ape.
Ye la kan, budak baik + skema. Haha.

And aku ingat, the first and the last time die ckp ngn aku dengan intonasi yg ceria spnjg aku kat skola tu.
Masa tu aku on the way dari kantin ke dewan exam. Sebab sblum tu paper BM 2.
Die na tegur aku mingkin sbb aku orang first yg terserempak ngn die kot.
Die tnye soalan BM paper 2 ape yg kuar.
Aku ckp la soalan2 jenis ape. Pastu die suke.
Pastu die tnye lagi, aku buat isi ape.
Aku bagi tau die and die pon ceria je. Die cakap kat aku, betul la tu ape yg aku buat.
Pastu die lepaskan aku ngn kwan2 aku.

then masa majlis anugerah kecemerlangan, sekolah tetap pilih aku jugak jadi tokoh murid.
Tapi aku masih ta pasti naper cikgu tu na hentam aku habis2. Aku ta salh pape pon.
Haizzz ta pe la.. At least tahun lepas da beraya umah die and bual2.
 Tapi aku ta sempat na ucap terima kasih kat die sebab aku dpat A dlam subjek die ajar.
Walaupon sebelum tu na dapat A BM pnulisan memang ta pernah.
Dekat cikgu Ham pon aku ta sempat na ucap terima kasih.

So itu saja untuk pagi ini.
And FYI, ketika perkataan 'ini' ditaip, jam menunjukkan pkul 4.45 am.

Hehe. Dah pagi rupenye ta sedar aku. Haha.
So itu sahaja. Cya people!

P/S *aku baru teringat. Aku ade simpan lagi duit seringgit yang cikgu Her bagi masa jamuan perpisahan masa last day kat skola tu. And duit tu kitorang semua buat tempat ambik autograf sume guru2 yg ade kat skola tu (Idea Shafiq). Ni la dia. Penuh dengan autograf! Hehe


Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

What do you feel?