Antara nasihat, membebel, teguran & menghentam

Assalamualaikum...

THIS POST HAS NOTHING TO DO SPECIFICIALLY WITH ANYBODY TAU! KALAU ADA YANG KURANG SELESA, THEN TELL ME WHAT CAN I DO TO HELP :-)

Yah! Gua kembali lagi dengan ayat-ayat yang menyakitkan hati.
Oleh kerana semalam aku tak dapat tidur, kakak aku mencadangkan aku untuk update blog.
Then masa tu lah aku tetiba terfikir "Eh, aku ada blog rupanya ye!" Hahaha.
I told her that I'll post something hari ni sebab nak menaip semalam malas nak bukak PC.

Back to the title, dah lama sebenarnya aku mengimpikan untuk bincang pasal hal ni.
Cuma aku rasa sebelum ni yang apa yang jadi macam masih hangat macam tahi ayam lagi.
Means aku terpaksa la tunggu dia jadi tahi ayam yang da sejuk so tak de la mana2 pihak terasa sangat.
*korang perasan tak apsal la aku cerita pasal tahi ayam pulak ni? Aku pun pelik....





Masa darjah khas dulu ada subjek Hadis. Means on that subject memang akan belajar pasal Hadis Rasulullah lah kan. Aku ada ingat sampai sekarang lesson yang ustazah aku ajar dulu.
"Bila kata-kata yang mendatangkan kebaikan, itu adalah nasihat. Jadi jangan kata mak kamu membebel, sebab itu adalah nasihat"
(Actually, ayat beliau not exactly macam yang aku tulis. Itu just isi dia saja. Lupa la weyh! Hampir 4 tahun yang lepas kot).

Sejak dari tu, bila orang cuba untuk membebel kat aku, aku dengar betul2 isi dia. Kalau ada yang baik, aku classify sebagai nasihat. Tapi kalau tak de memang aku suka hebahkan yang ada orang tu MEMBEBEL kat aku. Tapi nampaknya susah nak cari kategori membebel ni. Err, aku selalu cari bila aku berhadapan ngan cikgu. Hahaha!

Ok. Next,

Part Conan mengaku dia Sinichi kat Ran

Kalau nak tau, cerita Detective Conan tu memang aku minat. Hahaha. Lagi aku minat time part dia dengan girlfriend dia si Ran tu.

Tapi kalau korang selalu tengok la kan, time si Conan nak mengaku je yang dia tu Sinichi, ada je halangan. Jangan harap lah yang dia akan mengaku kat mana-mana episod sebab sememangnya takkan. Penulis dia kan pandai...

Tapi tadi aku jumpa satu video kat youtube yang si Conan tu mengaku yang dia tu Sinichi kat Ran tu. Tu antara scene romantik kot. Aku bosan2 cuti ni memang nak tengok citer Conan je. Hahaha. Panjang pulak aku ulas pasal cerita kartun ni. Papepun, discover yourself lah. Satu lagi pesanan, video ni part ketiga dari keseluruhan episod. Kalau nak tau apa sebenarnya yang

Gambar masa gerhana bulan semalam

Nampaknya saya, Mohd Norazam telah menjadikan diri sendiri gila sebab buat post pagi-pagi. Tapi tak de la pagi mana pun.

Jadi sebelum semuanya hilang, I just wanna tell that mimpi aku best semalam. Best sebab it's kinda adventure dream which it end with me being a hero and save the whole world. Woahahaha! So what's the dream about? Surely la aku tak cakap. Unless memang aku ni kanak2 sekolah rendah, memang aku nak semua orang tahu. Hahaha!

Ok ok habis dengan tu. Sebenarnya aku nak post jugak kat blog pasal gambar yang aku ambik semalam. Niat di kalbu ingin mengambil gambar gerhana bulan. Tapi memandangkan kamera saya hanya sekadar menepati syarat je and aku memang tak de lens yang panjang macam rail kereta api tu, so gambar dia jadi la tak nampak sangat. Gambar bulan yang aku ambik sebelum ni lagi besar. Tapi masa tu aku ambik gambar bulan tu sebab memang fenomena bulan paling dekat dengan bumi so sememangnya akan nampak lagi besar la.

Lama aku duduk kat luar rumah tu sorang2 tunggu bulan tu gerhana penuh. 1 jam lebih jugak kot. Then aku duduk la atas bonet kereta ayah aku. Err sebenarnya bukan duduk tapi baring terus. Langit cerah pulak tu. Memang favourite den lah tengok bintang2 yang cantik2 tu sambil

Menyumpah-nyumpah di Facebook?

Assalamualaikum... It's Thursday night and I feel bored. So it's time for blogging. Haha. Tak de kene mengena pun.

Berbalik kepada tajuk tadi. Memang, aku bukan orang pertama yang cakap pasal ni, aku cuma nak bagi pendapat daripada pandangan aku sendiri je.

Sebenarnya dah lama aku perhatikan kat Facebook pasal benda ni. Tau lah geram kan. Aku paham sangat naluri nak lepas geram kat Facebook ni. Tu pun kalau memang dah rasa tak de jalan lain lagi yang bole puaskan hati sendiri tu. Aku pun memang suka kot kadang-kadang buat camtu.

Tu bukan masalahnya sekarang. Ok tak pe kalau memang nak lepas geram kat Facebook tu, tapi tak boleh ke kalau tak guna perkataan-perkataan yang menyumpah seranah semua tu? I mean, memang mendalam ke kepuasan tu? Sorrylah, aku dah lama kot bersara buat benda camtu. Bukan nak cakap aku baik, tapi aku cuma rasa, kalau aku jadi orang lain and tengok aku buat benda camtu, erk, rasa macam apa lah kan...

Yang lagi menyakitkan mata aku, yang buat status macam tu perempuan. Aiya! Dear girls out there,

Perancangan aku untuk jadi kaya

Bila orang tanya cita-cita aku, aku akan jawab 'BANYAK'. Sebelum ni ramai cikgu kat sekolah tanya tentang cita-cita. Time ni lah aku suka gila nak jawab. Sebab cita-cita aku besar yang almost impossible nak capai. Sampai lah turn kawan kelas aku yang bangsa Cina pulak jawab. Dia dengan selamba jawab 'Nak jadi kaya'. Then aku terfikir, ape yang dia cakap tu memang betul agaknya.

Salah satu daripada cita-cita aku yang aku memang nak capai ialah doktor. Ok sila gelakkan dan ketawakan dan kalau boleh doakan sekali supaya tercapai. Hahaha! Tu cita-cita yang berkaitan pekerjaan. Kalau ditanya pasal impian, yang tu pun banyak jugak. Salah satu ialah nak pakai kereta idaman aku, Ferrari. Woahahaha! Then aku terfikir lagi. Kalau setakat jadi doktor, berapa lama aku boleh kumpul duit dapat beli benda tu. Dan aku berusaha gila-gila untuk capai impian aku tu.

Aku teringat ustaz aku pernah bagitau, 9/10 rezeki adalah kepada orang yang berniaga. So aku pun berancang that one day I want to have my own business, my own brand. So in the future, aku nak kumpul modal and start a business. Dengan jadi orang yang berniaga, of course la we'll gain something based on how hard our effort is.

Tapi aku nampak satu lagi karier yang senang gila dapat buat orang jadi kaya. Iaitu dengan buat filem. Haritu aku bual-bual dengan Dayat and aku ajak lah dia buat filem sebab nanti boleh jadi kaya. Ye aku tau buat filem tu bukanlah something easy, tapi aku macam minat dengan penghasilan video. Yes, editing dan semua tu lah. Rasa satu kepuasan bila dapat hasilkan satu karya video yang orang suka.

Masa tengok filem Ombak Rindu haritu, banyak scene yang buat orang ketawa walaupun cerita tu just ber'genre drama dan sedih. At some point, I spot some scene yang bila aku fikir balik, senang-senang je boleh buat orang ketawa terbahak-bahak gila bila ditambah with something simple. Oh please, why so serious ley? Dalam hati aku terdetik, 'kalau lah aku seorang director...'

In conclusion, aku terfikir, kalau dapat tubuhkan syarikat producer filem pun best jugak kan? Woahaha! Aku dah gila dah ni. Papepun, manusia hanya merancang tapi kita tahu Allah dah tentukan semuanya. Sebagai manusia, bukanlah bermaksud kita hanya berserah seratus peratus. Usaha tu yang penting. Aku ingatkan diri aku sendiri jugak lah ni. Demi mencapai impian-impian aku, insyaAllah. Hehe ;)

Teknik mandi air sejuk pagi-pagi

Tadi masa mak aku kejutkan aku tidur, dia cakap tak ada 'current' (elektrik). Banyak benda yang aku tak suka akibat daripada fenomena tersebut. Satu, aku tak dapat cas phone aku yang bateri dia tahap nazak. Dah la cepat habis bateri. Phone tu pulak penting nak guna sebab tak lama lagi ada kelas komputer kat Pontian so senang lah contact akak aku.

Kedua, aku terpaksa bersiap-siap bersihkan badan mandi guna air sejuk. Pergh! Hormon badan aku dah la belum stabil lagi masa tu. Menggigil gigil lagi. Sebab tak cukup tidur. Tapi tak de la tak cukup sangat pun. Pukul 2 kot tidur semalam sebab layan citer Transporter kat TV dengan abang aku. Aku pegi kelas, akak aku hantar. So dia dah siap, dia suruh aku siap pulak. Keje nak menjerit aje dia nak suruh aku siap cepat.

Aku tak tau berapa lama aku dalam bilik air tu terfikir 'Agak-agak bila la aku akan habis melalui ini semua (mandi air sejuk tu la)' tapi aku yakin memang cukup lama sebab akak aku da bebel2 da. Hahahaha! Akhirnya, with using the power of my mind, aku berjaya melaluinya dengan dalam keadaan lebih tenang. Ok here's the tips.

Yeah! Malaysia menang!

Assalamualaikum.

Aku tak peduli. Aku tau memang dah terlambat sangat kot kalau aku nak post pasal Malaysia menang pingat emas SRA games baru baru ni Bangga punya pasal lah katakan.

Kita telah buktikan yang Malaysia masih lagi terbaik di asia tenggara. Kemenangan menerusi sepakan penalti sememangnya telah ditakdirkan (aku tak tau kenapa aku tulis macam ni). Walaupun dengan penalti, aku rasa kita memang layak menang dan bukan menang nasib. Sebab kita ada chance yang best2 untuk jaringkan gol (aku guna perkataan 'kita' macam aku ada main skali je). Lagipun goal keeper kita tu memang bagus prestasi dia (wah ayat aku ni).


Ye, sememangnya skuad negara kita macam macam rintangan dan halangan yang diorang kene lalui. Caci maki semua penonton kat sana. Aku pun pelik lah. Kenapa tah diorang sakit hati sangat dengan kita. Pape pun, sekiranya kita nak melawan, then do it professsionally. Don't be like them. Kalau kita melawan dengan kata kata yang kesat jugak, so kita dengan dia sama je lah tak de bezanya.

Allah kan dengar doa orang yang teraniaya. Doa kita supaya Malaysia menang Alhamdulillah termakbul jugak. Cacian diorang kat skuad kita akhirnya terkena balik dekat diorang. Itulah balasannya.

Tapi kene ingat jugak. Allah juga akan menguji dengan kejayaan. Jangan la jadi bongkak gila kat diorang, cakap besar, cakap macam bagus sangat je. Nanti kene tarik pulak kejayaan ni.

Walaupun diorang layan kita tak baik kat sana, jangan lah kita buat benda sama bila diorang ada match kat Malaysia pulak nnti.

Itu saja pesanan khidmat masyarakat daripada Mohd Norazam. Woahahaha! Aku rasa skema betul lah...

Jika anda mahu unfriend di Facebook...

Assalamualaikum...

Oleh kerana aku tengah berada dalam keadaan yang bosan terlampau and aku pon rasa nak mengarut kejap, maka aku nak lah menaip kat blog ni. Hegh! Ayat aku tak gramatis.





Ok. Kebelakangan ni, banyak kali aku ternampak kat Facebook status-status yang poyo yang menunjukkan diorang tu dah banyak gila friend. LOL! Bangga ke ada banyak friend? Status yang aku maksudkan contohnya macam

'Sudah tiba masanya nak buang friend yang terlalu banyak ni.'
'I nak buang mereka yang sombong dan tak bertegur'
'Alamak! Friend dah penuh lah. Kene delete friend nampaknya'

#Err.. Ayat di atas tiada kene mengena dengan mana-mana individu. Tu aku yang create sendiri contoh-contohnya ok.

Bila aku baca status macam tu, reaksi aku macam

I'm gonna miss you, sayang

Yeah! Akhirnya gua bukak jugak blogger.com ni untuk update blog. Bukan tak update sebab tak de masa. Tapi sebab aku malas kot. Hehe. Aku kalau mengarut, bukan suka pendek-pendek. Tapi masalahnya nak tulis panjang panjang tu yg tak rajin tu.

Couple days ago, aku terpaksa berpisah dengan dia. Dia yang sebelum ni merupakan bini pertama aku, sekarang tengah dirawat. Dia dah lama sakit tapi sebelum ni dapat la bertahan. Sampai satu tahap aku dah give up, aku hantar jugak dia untuk mendapatkan rawatan. Aaaaah! Tertekan (stress) kot aku. Pengganti dia sekarang tak sehebat dia. Sekarang aku bersama dengan ex aku yang sebelum ni.

Sudah la jangan mengarut lagi. Aku sebenarnya maksudkan phone aku tu. Walaupun bukan smartphone, tapi aku sayang la kat benda tu. Mana tak, kat situ banyak lagu fav aku. Sekarang benda tu dah hantar repair, aku guna lah phone lain. Pergh bosan. Dah la orang tu kata paling cepat seminggu lebih baru siap. Tak pe lah yang penting ok balik benda tu.

Walaubagaimanapun, sekarang aku dah ada bini no satu yang ganti tempat phone tu. Huahuahua! PSP lah apa lagi. Walaupun game tak best, tapi tak pe lah. Better than nothing.

Aku nak off. Esok skola. Kalau tak tido awal, most probably aku tak bangun esok. Tata! Assalamualaikum...

@#$% punye hacker!

Dalam post aku yang lepas pasal Habbo, aku ada bagitau yang Habbo aku kena hack kan? Tapi masa tu hacker tu just ambik barang je tapi tak tukar password.

Tapi haritu, bila aku try balik nak login kat Habbo, password dengan email aku salah. Aku terus jadi 'Huh! Apsal ni?' Aku cuba la tak panik sangat. Aku anggap yang aku salah password. Tapi makin aku try makin tak betul. Aku pun try lah gune button 'Forgot your password' tapi email untuk recover password tak sampai. Pergh! Tau tak apa makna dia? Dia tukar sekali email aku.

Penat penat aku suruh staff Habbo tu retrieve balik account Habbo aku, dia bole senang-senang pulak tukar password aku. Memang @#$% lah! Aku yakin yang email dan password aku tu betul and memang tak salah. Sebab aku memang ingat Habbo yang aku retrieve tu aku memang suruh link kat kat email google aku. Mana mungkin saya boleh lupa secepat itu.

Satu lagi bukti kukuh yang boleh menyatakan yang memang dah kene hack habbo Ajam654 tu ialah berdasarkan screenshot di bawah.

Screenshot dari Habbo page aku (www.habbo.com/home/ajam654)


Page aku kene edit. Dengan outfit Habbo aku yang terserlah nampak noob. Weyh! Outfit Habbo aku walaupun tak HC tapi masih nampak pro. Aku ada identiti sendiri la! Entah bila masa tah badge2 yang pelik2 tu aku dapatkan. Sengal punya hacker pegi guna account aku. Argh!

Tapi lantak lah. Aku bukan main Habbo lagi pun. Cuma sakit hati tu ada lah lagi. Kepada hacker tersebut, jika anda Islam, nanti kat akhirat aku tuntut account Habbo aku dulu baru lah kau dapat lepas. Hahahaha!

Adios!

Lamaran Perkahwinan Paling KREATIF, GEMPAK & AWESOME!

Gua nak kongsi perasaan gua bila tengok video lamaran yang paling mengharukan ni. Ceywah! Untung la siot perempuan tu dapat BF kaya. Kalau aku jadi kaya pun, memang aku buat jugak jenis proposal yang best2 camni. Bukan ke aku cakap aku suka keunikan? :)

Layan lah ye . . .


Dengan lamaran cara yang macam tu, siapa je yang sanggup kata 'Tidak', tak gitu? Sebab tu lah perlu buat lamaran yang best camni. Haha. Lagipun, itu jugak salah satu cara dia nak buat pasangan dia tu rasa betul2 dihargai. Pergh!

Hari pertama cuti Deepavali

Hands are shaking cold. Your hands are mine to hold.

Sorry for inappropriate introduction. It's nothing but the song's that currently playing can't stop me from typing its lyric. Btw, assalamualaikum....

Kepala aku tengah bengong kejap. Baru 3 jam tido, hormon stress adrenocorticotropin aku termeletup disebabkan dengar suara bapak aku suruh sambung kerja dia. Memang terpaksa bangun sebab penting and benda tu diperlukan dengan segera. Kalau tak, takkan dia nak kejut aku tengah tidur.

Keje yang disuruh sambung tu tak de lah banyak lagi. Tinggal siket je. Sebab tu lah aku bangun kot. And walaupun benda tu dah siap, aku tak suka sambung tidur balik pagi2 camni. Nanti rasa sangat yang hari cuti aku singkat sangat bila bangun lepas tengahari, then dah tiba malam, then dah tidur. Macam tak de life je aktiviti hari-hari camtu.

Semalam balik dari kedai tengok bola pukul 1 tepat. Walaupun MU kalah memalukan, rasa puas tetap ada sebab QPR menang lawan Chelsea. Hoahoahoa! Then balik-balik ngaap tenet jap. Oleh kerana nothing interesting, aku pun macam nak tutup PC tapi tak sampai hati. Then kene panggil suruh buat jadi setiausaha bapak aku jap, menaip. Pkul 5 lebih baru siap kot. Sebab tu lah aku kata 3 jam je tidur.

Tapi tadi Shafiq ajak aku keluar berfoya-foya minum abc, pastu nak gunting rambut, pastu nak beli ice blended. Saje lepas stres. Exam tak habis lagi. Mesti bosan cuti ni. Oleh kerana dijangka cuti ni akan menjadi cuti yang membosankan, aku dah plan nak study Bio ngan Physic betul2. Bosan! Kalau ajak Dzul buat studygroup pun bagus jugak nih. Wah!





Lepas je aku tulis pasal Dzul, aku yang duduk kat meja beranda luar bertemankan mak aku yang tengah kopek bawang putih, motor Dzul pun masuk dalam rumah aku. Memang bagus sangat lah tu.

Penulisan blog aku pun tergantung. Ni aku sambung balik lah ni. Kalau tak dari pagi tadi aku da publish. Memandangkan Dzul dah datang, terus aku ambik 7 daripada 8 buah buku biology bawak keluar and tengok soalan lepas2. Lepas dah bosan sikit, aku bukak pulak courseware Physic form 4 yang aku ambik kat cikgu. Tengok subjek lense. Boleh la kot paham sikit2. Lagi2 Dzul yang pro tu ada. Hahahahaha.

Lepas tu aku pun tidur sebab bosan sangat sebab tunggu mesej dari Shafiq tak sampai2. Sampai lah aku disegarkan dengan call dari rumah. Shafiq la tu. Dia dah bising2 sebab aku tak sampai2. Haiya, gua tidur maa. Lagi satu, if any of you ever want to text me, to make sure that I've read the message, make sure that you got any response message afterwards from me even it's only a letter of 'K'. Aku selalu pelik, kenapa orang tak nak dapatkan confirmation yang sepasti-pastinya? Hohoho!

Bila aku sampai je, ABC diorang da habis. Dah 1 jam katanya menunggu. Maaflah. Tak sengaja. Aku tak makan ABC sebab hujan. Tapi lepas hujan benti, aku ajak beli ice blended pulak. Oleh kerana dekat taman ada budak perempuan, kitorang pegi lah satu tempat yang famous sebagai 'resort' and aku saje main ambik2 gmbr. Dah lama rasanya tak ambik gmbr guna bini kedua aku tu (yang pertama phone sebab selalu ada di sisi walaupun tak berbunyi).






Tapi plan aku untuk gunting rambut tak kesampaian. Mungkin esok atau malam ni ke. Tengok lah. Papepun, kaki gua makin banyak masalah dia. Wua! Assalamualaikum....





P/s: SORRY BUANG MASA ANDA YANG MEMBACA

tag jugak

Miss Farhah main tag tag semalam semalam. Haha. Aku memang suka tulis 'Haha' agaknya. Bila aku tulis tu, maknanya aku saje nak penuhkan ruang entry post tu.  Macam ni. Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaha

Mari mulakan.
.


  • De' Rules :
  • You must post these rules
  • Each person must post 11 things about themselves in their journal
  • Answer the question the tagger set for you in their post. And create new eleven question for the people you tagged to answer.
  • You have to choose 11 people to tag and link them on the post
  • Go to their page and tell them you have tagged him/her
  • No tag back !
  • No stuff in the tagging section about "You Are Tagged If You Are Reading This" you legitimately (a.k.a really, trust, with all honestly) have to tag 11 people
  •  


  11 things about me
-Crazy with science
-Nature lover
-Only wash the plate/bowl but not the spoon after eat
-Ranidaphobic
-Love experiments
-Tak suka ikan semilang/keli/taugeh
-Just FYI, I'm not K-pop addicted tapi just layan sikit2 je.
-Suka benda unik tapi bukan yang melampau
-Suka main gitar lagu sentimental dan Muse. Woahaha!
-Tak dengar lagu baru2. Suka dengar lagu yang orang tak dengar sangat/tak popular.
-Benci melukis dan buat kerja-kerja seni tapi suka mengagumi hasil seni.

Next, 11 questions to be answered

  • who's your fav teacher ?
LOL! Generally, all science teachers.
  • who's your very special person ?
 Family and friends generally. Specifically, no comment. Woahaha!
  • which one do you prefer ? fashion or book ?
Neither. But if I had no other choice, I'll choose book then. Fashion's not important.

  • choose to being selfish or hurt ? reasons ?
Sometimes both but more to hurt. I don't want others to feel what I think they might feel if I'm being selfish.
  • black or white ?
How can you ask this? I love both. Black, white and blue are just the perfect colour combination.
  • what's song u think its describe your personality ? why ?

  • do u like math or English ?
English. It doesn't need a tricky calculation.
  • am i cute ? duh!! how you judge others big, ugly and messing room ?
LULZ janganperasan! *gurau je. If their room is bigger, tidy and nice room, then it's better than mine.
  • what's your quotes ? i mean, fav quotes.
Nothing is impossible in this world.
What differ us with others is what we use our 24 hours in a day for.
  • who's your best buddy ? why ?.
All I've ever known especially Shafiq, Khalid and Nain. At most of the time, me and Shafiq have the same thoughts. So I can guess what's in his mind precisely when he ask "Kau fikir tak apa yang aku fikir?" or any other question about him.
  • are you into Korean, Japanese or Malaysian ? for Malaysian, proud to be eh ?
Malaysian. Love our culture. And I love Malaysian songs too because I can directly understands what the lyric means.

11 questions from me.

Favourite sports?
What language you can speak well in?
Your favourite song of all time?
Minat tak Muse atau Secondhand Serenade? Hahaha. No la, your fav band/artist.
What recipe you can cook well?
Orang yang paling anda sayang secara spesifik selain keluarga?
Who's the person you miss right now?
Genre lagu yang paling diminati?
Dah makan ke belum?
Oh I'm hungry sekarang. Belanja makan bole?
Solat 5 waktu cukup tak? Jangan bohong. Hahaha!
Apsal bau busuk ni? Dah mandi ke belum?

Orang yang kene tag.

Fathiah Khairuna
Aina Farzana
Quratul Ain
Mark Zuckerberg
Barrack Obama
Fasha Sandha
Faizal Tahir
Matthew Bellamy
Steve Jobs (eh, sorry dah mati)
Bill Gates
Mak Cik Kiah jiran sebelah





Sorry tak link kan. Hahaha.

Baby Panda yang comel!

Pertama, kepada Athirah dan Din, jangan jeles. Panda ni comel woo! Hahaha













Memang comel gila kan? Haha!

Let's rest our mind, friends

Sound test satu dua tiga.. Sound test satu dua tiga. Sound test lagi satu dua tiga empat li... err, lupa lah.

Aku nak happy (walaupun aku dah lama happy) kejap sebab sekolah aku cuti suda wey! Woooh! Tolong lah gembira untuk aku sekali. Jarang tu dapat cuti. Masa budak PMR pun aku tak dapat cuti. Sedih bonar la!

Yang pertama perkara menggembirakan aku, subjek Reka Cipta aku tak gagal. Hoho! Happy la wey... Bukan tak gagal je, malah dapat gred B+ tu. Pretty close to A-. Walaupun tak dapat A-, tapi aku dah cukup lega sebab dah dapat markah. Maknanya, tak la subjek tu gagal untuk final exam. In a better time, insyaAllah A lah tu.

Aku happy lagi sebab subjek kegemaran tetapi mencabar lagi menakutkan yang pertama dan kedua telah berlalu. Add Math dengan Kimia lah. Pergh! Memang tak lah aku nak dapat A- untuk add math macam yang aku target. Susah ley kertas dua tu. Kalau ada miracle, dapat lah gred B. Huhu.

Dan tadi, berakhir jugak exam kimia keseluruhannya. Tadi kertas 3 kimia and kertas 3 physic. Semalam aku tidur awal pukul 10 dengan sasaran nak bangun pagi. Tapi aku tak mengharap pun dapat bangun pagi sebab sebelum ni set alarm pukul 2-4, tak de pun aku nak bangun. Haha.

So semalam alarm tak set. Then dari bilik, aku cari tempat yang tak selesa sebab tak de lah lena nanti tidur tu. So sofa yang pendek menjadi destinasi pilihan. Sampai lah pukul 3 ayah aku kejutkan suruh tidur betul2. Dia nak ke tandas tu. So aku bangun lah then aku jawab, 'Tak pe jap lagi nak baca buku jap'. Maka aku pun minum lah air 3 teguk 100 plus untuk segarkan mata and terus ambik 10 buku kimia+physic bersama nota-notanya beserta netbook untuk usha2 contoh soalan kat web pulak. Wah! Memang menyusahkan betul.

Dan biasalah, Mohd Norazam bila study memang bersepah. Tu baru study. Kalau buat kerja benda yang lukis besar2. Memang lagi bersepah la. Dan meja kecik anak sedara aku jadi mangsa. Hahaha.
So sampai pagi lah aku study benda tu. Sampai satu tahap bila aku bosan da habis study, aku ambik gitar and main walaupun jari tak mengizinkan pagi2 buta tu. Tak de lah buta sangat sebab pukul 6 pun masa tu. Keputusan untuk tak tidur memang tepat sebab kalau aku tidur, terpinga-pinga lah aku nak jawab.



Alhamdulillah, apa yang disoal boleh jawab walaupun salah study. Nasib baik lah sempat lagi usha2 yang tersalah tu dalam masa 10 minit. Keluar pulak tu soalan dia. Hahaha. And aku rasa semua boleh mengaku yang kertas 3 kimia tadi memang senang. Fuh!

It made me think,
Isn't it nice if everyday is an exam day so that I will always do like what I just did since couple hours ago till now?
Next target is to study the relationship between school holiday and study for subjects on the next week. Kepada kawan-kawan yang membaca ni, keep fighting ye. Good luck untuk buat yang paling best! Selamat bercuti! Assalamualaikum...








Tau kenapa aku tak study kat meja study aku? First sebab tak terang. Second sebab tempat tu sekarang bertimbun-timbun dengan beg-beg, buku-buku and kertas kertas. Cuti esoklah aku kemas.


And that's what happen when the cermin no longer be able to give its service as a cermin completely. Sebab kat situ ada gambar, ada gambar, kad raya, kad raya, kad raya lagi and gambar lagi. Kad tu dapat masa raya yang lepas (dapat 3 je kita). Yang dua gambar atas tu gambar budak kecik. Sape tah dia. Masa tu umur dia 9 tahun darjah tiga. Hoa hoa hoa! Kolakar bonar lah gambar dia. ;-)

Exam sedang dihadapi

jraehlaskjfhasdljfkjloieag3809499hqgpoh4g0apf'g0
}QHga'0gH"GH"H

That's what happen when you feel nothing's fun to do. Wua! Gua tengah exam sia. Baru ingat nak score banyak A final exam ni. Tapi dua subjek dah buat spoil. Satu, subjek kegemaran budak2 ni. Tak perlu lah aku nyatakan nama subjek tu. Nanti ada pulak stalker yang takde life tu orang yang nak mengadu pasal benda yang dah jadi sejarah. Haa.. Pasal sejarah, satu lagi subjek ialah sejarah. Aku tak dapat study sejarah hari tu sebab buat tugasan yang dah sah-sah kene tolak markah. Pergh!


Oleh sebab itu, aku rasa aku dah lepaskan dua subjek tu berlalu pergi je. Hahaha. Aku sebenarnya lapar ni (ada kene mengena tak). So for the upcoming subjects, I'll try to do yang paling good lah. Especially subjek sains like Chemistry, Physic, Biology (Bio awak boleh dapat A ke?) dengan Add Math. Kali ni aku optimis untuk dapat A- or at least B for add math. Waah! Tak salah rasanya nak motivasikan diri untuk bagi semangat buat yang terbaik, ye tak?

Tadi paper Math. Perh, banyak kot aku tak tau. Rasa sakit hati membuak-buak bila soalan objektif yang dia bagi, macam tak de jawapan. And the students are not informed about this. Tau apa akibat dia? We'll spend time like 5 minutes or even more trying to solve the question over and over again end up with different answers than the answers provided and try again assuming that it's our careless step. Tambah lagi pulak dengan budak2 pompan form 2 yang menjerit-jerit macam orang gila time diorang rehat. Wahlawey! Masa tu dalam hati aku cakap

"Kalau aku dapat budak pompan yang jerit-jerit tu sekarang, aku pijak dia, aku letak tapak kaki kanan aku kat dagu dia, tapak kaki kiri kat perut dia masa dia terbaring sambil kata kat dia 

'Mak kau kat rumah suruh kau pegi sekolah memang suruh jerit-jerit eh? Kau tak tau kan kitorang ade exa? Ni aku bagitau kau la ni. Tapi terpaksa la dengan cara macam ni, sebab memang style aku. Sorry tau.'

Baru puas hati aku"

Hebat tak tahap imaginasi aku? And hebat tak cerita aku? Monolog dalam monolog. Aku pun tak tau macam mana boleh jadi macam tu.

Kepada kawan-kawan yang membaca, good luck kepada anda ya. Buat betul-betul k. Dan ingat, jangan meniru tau. Hehe. Itu saja. Bosan kan ucapan aku? Haha. Dah lah. Assalamualaikum...

Woah! Tangan aku!

Assalamualaikum. Aku tengah ngantuk ni. Hearh!

Kat sekolah dah start exam (tu pun nak bagitau). Tapi aku ada masalah problem yang begitu ketara ni kot.
Aku masih tak hantar lagi folio subjek paling kegemaran aku =.=!. Oleh itu, aku tak boleh study yang lain dulu. Bila dah hantar, baru boleh study yang lain dengan aman.

Then, aku nak perbetulkan balik sistem tidur aku. Sebelum ni kalau aku tidur lambat malam tu, maknanya petang dah dapat tidur. Tapi petang pun buat keje, jadi malam nak tidur awal pun memang tak dapat la sebab ada keje yang belum bereh!

Then, masalah sekarang ialah, jari aku luka. Kalau satu jari tak pe gak, ini dua. Kalau jari tak penting tak pe gak, ini melibatkan ibu jari. Kalau tangan kiri tak pe gak, ini tangan kanan. Wua! Kat sekolah and kat rumah, kadang-kadang tetiba je dengar aku jerit kesakitan 'ADUH!'. Aiya, camane sia gua nak menulis esok. Dah la kertas BM. Nak menulis and berfikir dah la aku memang malas. Tapi sebelum ni dah terpaksa je. Argh! Seteress bebenor betul la. Sampai makan pun terpaksa guna sudu. Poyo betul lah!

Papepun, aku sekarang nak proceed dengan kerja aku tu. Pastu aku nak tidur dengan aman dan damai. Pastu aku nak terus study sejarah smpai tahap nazak. Wuaa lagi! Sedih gila. Belajar 10 bab macam tak belajar pape je. And again, sorry that this post tak de gambar. Hahaha! Assalamualaikum......

Lagu paling BEST dan paling susah nak hafal! =.=!

Dengar lah sendiri. Oleh kerana lirik dia begitu susah nak dihafal, aku nak tulis pun susah sangat. Try lah hafal. Aku tak tau kenapa aku tak bole.

Bukan tu je, lagu ni kalau ada anugerah antarabangsa pun semua dia boleh bolot sebab best sangat. Haih...

Jawapan-jawapan untuk soalan-soalan paling sengal! =.=!

Assalamualaikum... Maaflah, saya tak rajin nak bukak blogger.com sangat. Hehe. Papepon, enjoy....


1)bile org nampak ko baring tutup mate
s: ko tidur ke?
j:tak la,aku training mcm mane nk mati nnt..
... ... ...
2)Imagine ko bwk tv ko yg rosak jmpe technician suro repair,die msti tnye gak:
s: nk repair tv ke?
j:tak la,aku bosan! so sje aku bwk tv ni jln2.

3) time ko bgun tido,terus si bodo tnye ko:
s:ko da bangun?
j:ish,aku tgh tdo smbil jln la bodo~

4)kwn ko call tepon rumah ko:
s:mne ko?
j:sini,kt bus stop!!!

5)diorg nmpk ko kuar dr bilik mandi basah2:
s:ko bru mandi ke?
j:mana ade,aku jatuh dlm lubang jmban td!

6)ko di dlm toilet,pintu berkunci,ade gk org ketuk pintu n tnye:
s: ada org x?
j:(*suare kiut) mne ade org!! taik yg bercakap ni!!!bikin panas itu soalan! ==" ~

[Pictures] The rainbow of Aidilfitri at school.

Maaf kawan-kawan kerana lambat upload kat tenet (Facebook or Blogger or pape je la).

Upload kat Facebook? Err, rasa macam dah terlalu lambat kot. Hehehe. Ok, sila enjoice dengan shampoo rejoice k..


Lagi gambar > > >

Majlis Jamuan Hari Raya kelas

Assalamualaikum... Jadi, semalam (Jumaat) telah berlangsungnya majlis jamuan hari raya kat sekolah.

Alhamdulillah, secara ringkasnya, aku boleh rumuskan dengan puas hati bahawa majlis jamuan hari raya kelas aku berjalan seperti yang telah dirancangkan. Eh, aku rasa tak kot. Sebab mungkin lagi meriah. Pergh! Syukur gila gila lah.

Nasib baik la ceramah dibatalkan. Jadi, banyak la sikit masa untuk kitorang buat persediaan sementara majlis kat kelas tu dapat dimulakan. Masa perhimpunan belum tamat, aku Nazirul dan Nasrul dah usha-usha barang-barang semua. Walaupun ada masalah sikit, tapi Alhamdulillah dengan izin Allah semua masalah yang timbul dapat diatasi (ceh ayat aku poyo betul).

Aku dan Dzul sebagai pengacara majlis. Tapi lupa pulak nak guna kata alu-aluan. Maaf maaf. Mula-mula panggil Nazirul untuk bagi ucapan sebagai Pengerusi kelas mewakili semua pelajar. Walaupun dia tak hafal point-point yang aku dah sediakan (ayat ni dengan jelasnya menunjukkan aku poyo), tapi alhamdulillah ucapan tersebut dapat dihayati oleh cikgu-cikgu semua. Ye, dalam ucapan tu jugak, ucapan maaf yang penting sekali. Dan ucapan meminta maaf tersebut boleh dikatakan dilakukan secara terbuka sebab ramai cikgu kat situ.

Seterusnya, kitorang jemput pulak guru kelas kitorang untuk bagi ucapan and aku rasa, inilah waktu-waktu yang dinantikan oleh kita semua bagi mendapatkan feedback dari beliau sebab.. err, ye lah kan. Kitorang kan dah hancurkan hati dia as guru kelas kitorang. Dan ucapan dari beliau, jelas menggembirakan kitorang semua seolah-olah berjaya menebus kesalahan kitorang yang lepas-lepas. Papepun, ucapan tersebut tetap melegakan kitorang. Hehe :D

Sebelum menjumput diorang untuk menjamu selera, biasalah... Setiap majlis mestilah diharap agar mendapat keberkatan Allah. Oleh itu, Hukashah telah dipanggil untuk membacakan doa. Lepas doa telah dibacakan, pantun menjamu selera dialunkan dan sejurus selepas itu, tirai 'SELAMAT MENJAMU SELERA' diturunkan dan benda yang meletop kertas warna warni pon diletupkan. Akhir sekali, guru-guru semua telah dijemput untuk mengambil makanan yang kami sediakan yang tak seberapa tu.

Dan bukan itu sahaja, sambutan hari jadi Nabila pon turut diraikan bersama. Bertambah meriah la majlis tu semalam. Tapi, kek dia jadi mangsa sebab kitorang buat main dengan kek tu. Banyak sangat la katakan. Wahaha! Teruk Nazmi ngan Nasrul kena. Nasib baik masa tu cikgu tak de. Tapi aku rasa pun cikgu paham kot yang budak2 ni nak bersuka-suka kejap.

Tapi aku risau satu je. Tapi aku tak tulis kat sini.

Itu saja untuk kali ini. Kalau nak cerita semua, tak pergi la aku nanti kelas Chemistry pukul 8 ni. Oleh itu, aku nak bersiap dulu. Err, gambar akan dikongsi selepas pulang daripada kelas. Perlu dibuat adjustment terhadap gambar-gambar tertentu sebab banyak gambar yang overexposed. Tu sebab guna mode manual dan photographer tu bukan aku. Hahaha! Maksud aku, aku terlupa nak ajar camane nak adjust kasi sesuai dengan kuantiti cahaya persekitaran. Tak mengapalah.

Sekian saja dari saya. Akhir kata, terima kasih kepada semua rakan yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan majlis semalam. Tanpa anda semua, entah apa lah nasib kita. Hehehe!

Assalamualaikum...





P/s: Aku dah kata dah dalam post yang lepas. Mesti aku akan tertinggal something. Aku tak bawak tisu yang aku penat2 beli malam sebelumnya. Adeyh....

Preview Majlis Jamuan Hari Raya

Assalamualaikum...

Sebelum tu, pertanyaan ingin diberikan. Tau tak penat? Tau? Ngantok pulak? Aku tengah rasa dua benda tu lah ni. Hergh...

Sebenarnya, aku tak sabar nak tunggu majlis jamuan hari raya kelas esok. Sebab macam2 yang dah dirancangkan. Kad jemputan pun dah diedarkan kepada semua guru kecuali seorang. Tak pe lah. Tak cukup kad. Esok ajak sendiri je la.

Hari ni memang aku mengantuk sket. Pukul 4 pagi bangun and buat kad jemputan tu. Sampai la aku lambat pergi sekolah. Tu pun baru siap print je. Terima kasih kat Nadia and Khalid sebab tolong aku potong and gamkan kad tu. Thank you thank you.

Sebelum balik, ada lah 5-6 orang kawan-kawan LELAKI (aku tengah nak jadi racist sekejap) aku yang kemas kelas untuk jamuan esok. Yang perempuan ada urusan lain kot sebab tu tak dapat bantu. Dan ada yang tak tau. Sebab diorang dalam status unreachable. Tak pe lah. Tak kesah pun.

Sebelum balik, bincang pulak pasal aturcara majlis dan gimik yang terlibat. Aku dan Dzul akan jadi pengerusi majlis. Dan gimik yang dimasukkan hanyalah unsur2 surprise je kot. Masa buat experiment kat rumah aku, alhamdulillah menjadi. Harap-harap apa yang dirancangkan dapat berjalan dengan lancar, insyaAllah.

Harapan aku pulak, apa yang kitorang buat ni akan dihargai cikgu. Ye lah, kitorang da banyak buat salah kan cikgu. Itu saje rasanya. Aku nak tido kot. Skrip untuk ucapan pengerusi kelas, Nazirul aku dah send. Tapi dia dah tido kot. Pergh! Esok banyak kot barang yang nak dibawak. Mesti akan ada yang tertinggal. Harap-harap tak lah. Yang penting, esok aku datang awal. Itu saja. Sekian wassalamualaikum....

The time has come!

Err, hari ni hari ape ah? Ok hari Selasa.

Hari ni dijangka, Mohd Norazam akan memulakan langkah pertamanya dalam meniti titian kejayaan yang semakin lama semakin terhakis akibat hujan asid dan reput akibat berlakunya kegiatan parasitisme mucor sp. (eh ye ke?) ke atas titian yang ditumpanginya.

Bukan la. Maksud aku, aku telah dijadualkan untuk start study. Thanks to You for preparing the schedule for me. Tapi kan, five subjects in a day arh? Wahlawey! Tak pe saya akur. Kesian anda ye, it's like that you're my PA je sekarang kan? Wahaha! And sorry. I didn't start this evening. Ada hal maa kat sekolah petang tadi :-)





Cerita pasal hal kat sekolah, actually it's about some pictures that need to be 'sucked' from cikgu aku punye laptop atas arahan guru yang lain. Oleh itu, telah berjumpa la aku dengan cikgu tu. And at the second I'm dealing with that ICT thing, he started to start a discussion and as usual, I became speechless. Tak la silent sangat. Aku ada la jugak mengutarakan beberapa hujah. But at least aku tau apa sebenarnya yang terjadi. Eih, I tak kuasa nak menaip pasal benda ni. It's already 8.40 malam and apparently I've 40 minutes late dari jadual untuk mulakan operasi. Nanti ada orang marah pulak. Hohoho!

Akhir kata, selamat menunaikan ibadat haji :)
Wassalamualaikum...





Lagu ni best kot. Entah la... Aku memang suka lagu slow. :D






P/s: Aku dengar cerita, senior sekolah rendah yang aku pernah minat dulu-dulu dah terbang ke Mesir dengan akak dia buat medic. Pergh! Aku teruja gila dengar berita tu. Tu yang terus bersemangat kejap. Hahaha!

Congratulations! It's your lucky day!

Oh simple thing,
Where have you gone? . . .
#Keane - Somewhere Only We Know

Itulah yang akan aku nyanyikan bila tengah cari barang sama ada dalam hati atau kuat2. Macam tadi la cari charger tak jumpa. Charger phone ye. I memang guna bateri telefon secara efektif. Cas sampai penuh, dah penuh guna sampai mati. Dah mati cas balik. Hehe.

Dan semasa meng'install windows 8 developer preview, aku telah diganggu oleh something. Dengan cepatnya, aku mencapai bazooka dan menembak ke arah diorang sambil cakap "Cis, tak guna kau! Binatang!' Biasa la, bilik jarang sembur dengan Ridsect sebab tu banyak nyamuk. Eh, nyamuk tu memang binatang kan?





Mohd Norazam, sudah sudah! Aku nak ber'jakun kejap (err,tau kan ape makna jakun tu?). Semalam, aku telah pergi ke rumah cikgu math sekolah rendah aku sebab ada open house. Maka dengan itu, aku pun ajak kawan aku sorang yang nak sangat pegi sana. Then sampai rumah aku, dia Tanya pasal minyak dia cukup ke tak. Dari bacaan kat meter tu, memang cukup bonar la. Sekali awal perjalanan depan sekolah, moto dia mati. Rupanya minyak habis. Cis! Then aku beli la minyak dalam botol untuk isi kat motor dia.


Lepas da refill, perjalanan pun diteruskan. Alhamdulillah selamat sampai. Lepas sampai apa lagi, makan la. Then cikgu cakap "Antara 3 orang ni ada tetamu ke-100. Tetamu ke-100 dapat hadiah misteri tau". Aku pun tak kesah la sebab ingat dia main2. Then dia tanya, sape yang nak ambik hadiah tu. Aku pun cakap la bagi je kat aku. Sekali time tengah bual2, dia ambik hamper and bagi kat aku. Wahlawey! Ingatkan main2 rupanya betul2. Memang ade hadiah utk tetamu yang ke-100 and 200. Hehe. Nasib baik tak besar sangat. Kalau besar camane gua nak bawak balik.

Sampai je rumah, aku ngan Khalid terus bukak hamper tu dengan rakus. Faezun tak nak sebab dia kata kat rumah dia dah banyak. Aku pon berparti la kejap dengan Khalid. Hahaha!


Entry di atas telah ditulis dengan ber'OS kan Windows 8 Developer Preview. Oleh kerana mengalami masalah huruf yang ditaip tak nak keluar, aku bertukar balik ke W7. 

*phew, nasib baik buat dual boot kalau tak habis la...


Selepas parti, kami telah menghasilkan . . .




Hahaha!





Tidak lama kemudian, aku ikut akak aku pegi JB. Tengok movie. Movie yang ditengok, Raya Tak Jadi.



Adui! Tak tau la nak kata best ke tak. Tak sangat kot. Cuma biasa la kalau tengok kat cinema lawak tak best pon boleh ketawa gila2. Eh, ye ke?

Oh, selepas lebih 2 tahun, inilah filem melayu pertama yang aku tengok kat cinema. Hahaha! Kesian kesian. Ye lah, tempat aku mana ada cinema. So tak de chance nak tengok citer melayu.





Lepas wayang, aku lepas rindu aku beli McFlurry Oreo. Opps! Aku beli dua weyh. Wahahaha! Ok dah. Tu je untuk entri kali ni. Bosan kan. Macam budak noob je. Wassalamualaikum...

P/s: Teringat pulak frasa 'Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya'. Kalau motor Faezun tak habis minyak, mungkin tak dapat hamper tu. Rezeki Allah bagi tu. Hahaha!

Happy birthday to YOUS!

Assalamualaikum! Lama bebeno rasanya tak mengarut kat sini. Sudah, tak mau cakap banyak. Mari teruskan.

Minggu lepas, telah diadakan majlis rumah terbuka kat rumah aku. Ye la rumah aku. So aku pun jemput la semua kawan-kawan aku. Di sini, Mohd Norazam ingin mengucapkan bertimbun-timbun terima kasih kepada semua yang hadir. Kepada yang tak dapat hadir tu, maaflah. Sebab program tu malam kan? Memang banyak kekangan kat situ. Hehe...









Pada malam yang sama juga, kitorang celebrate birthday beberapa orang makhluk Tuhan paling seksi ni. Err, mereka adalah dari kalangan ahli keluarga aku sahaja ye. Hehe.

Mereka yang diraikan ialah Mohd Najib (4 September),
Mohd Norizan dan anaknya Amar (5 September. Untunglah birthday sama anak bapa),
Nor Fazlina (9 September) dan
Adam (28 September).








Gua tetiba nak terasa tersisih sebab gua sorang yang birthday'nya bulan 2. :'(
Tapi tak mengapa. Macam la aku kesah wey. Hahaha.






Dan dikesempatan ini juga, aku nak wish happy birthday to our nation as celebrating Hari Malaysia pada hari ini. Pagi-pagi bukak Facebook, nampak la beberapa orang manusia tulis Selamat Hari Malaysia. Sampai sekarang masih lagi yang buat status camtu. Kalau tahun lepas masa diorang tak bagi cuti umum, ada diorang ingat? Entah-entah tak tau pun Hari Malaysia tu ada. Ada yang ingat Hari Malaysia  tu sama dengan Hari Ulangtahun Kemerdekaan. Haha. Sebenarnya, aku pon tergolong dalam golongan orang yang macam tu. Wuahaha! Hari Malaysia aku dimulakan dengan sambutan beramai-ramai kat gelanggang futsal. Dah kalau kat gelanggang futsal, buat ape lagi? Main futsal la weyh! Thanks bagi cuti :)

I think it's all for now. Gua mula terasa lapar. Ada sesape nak belanja gua McD tak? Kalau tak de, better bagi aku makan. Akhir kata, selamat berbuka puasa :D Wassalamualaikum....





P/s: Downloading Windows 8 punyer preview. Tak sabar nak try. Hahaha!

4 September punya hal!

Assalamualaikum...

Hari ni special kot. Eh, special ke? Aku rasa macam malang sikit kot. Tapi tak de la malang sangat pon. Eh tak tau la tak tau tak tau tak tau.

Papepun, pada 4 September 35 tahun lalu (kot. I tak ingat la u), lahirnya cahaya mata pertama pasangan Sidek  dan Ramlah yang diberi nama Mohd Najib. Maknanya, hari ni ialah birthday abang aku la. Celebrate? Oh, insyaAllah mungkin maybe perhaps. Huahuahua! If you read this, Ajam nak ucap selamat hari jadi yang ke-35 (err.. betul kan?). Ucapan tambahan, semoga ditambahkan rezeki and semoga dapat menambahkan lagi koleksi anak-anak buah kitorang, insyaAllah. Dan tak lupa juga, semoga berbahagia dengan insan-insan yang disayangi. :)







Itu kalau 35 tahun yang lepas. Pada hari yang sama 16 tahun yang lepas, terlahir pula seorang insan yang err, perkataan apa yang best ek buat kutuk kau ni? Ah pape lah. Yang penting nama dia Khalid. Ye ye ye. Khalid, selamat hari jadi untuk kau. Rumah kau kitorang dah bakar kan? Hahaha! Papepun, aku nak cakap, kau jaga lah orang yang kau sayang tu baik-baik. Cuba kau bayangkan kalau dia terlepas ke orang lain, nanti kau yang jadi gila tak tau gua. Ok? Paham kan? And last skali aku nak cakap, kau pikir kau hebat sangat main teng teng? Kalau brani lawan aku ar! Papepun, thanks blanje pizza tadi. Wahaha! Birthday kau, kau pulak belanja orang ye. Huhu!


*gambar2 diatas tak dapat ditouchup sebab update guna laptop orang. Haha!


Hari ni aku terseksa kot. Akak aku keluar dari pagi tadi bawak PSP aku. Cis! Cuba bayangkan keterseksaan tu pada tahap yang mana. Then, TV pulak ada signal problem. Technician datang dalam masa 5 hari. Alah, bukan aku tengok tv pun. Nasib baik tenet ada. Kalau tak memang aku lagi terseksa la nampaknya.

Haih, esok dah lah sekolah. Folio kimia aku baru siap 5%. Tak tido lagi la aku malam ni buat benda tu. Esok mesti datang sebab ada PJ. So it's time to reduce your weigh oi! Eh, tapi aku injured la. Kaki I berdarah U tau tak. Berdarah bukan ber'dara ok? Mana ada kaki dara wey. Huhu! Ni semua satu makhluk yang lebih menakutkan dari hantu punya pasal. Sabar je lah.

Dah dah aku nak sambung buat kerja aku balik sampai pagi esok..





Off topic: Tadi masa aku tengah bosan pagi2 bukak la youtube usha lagu2 yang best2 kononnya. Sekali tengok la komen2 diorang. Then terpandang pulak benda ini.


Hahaha! Nasib baik ejaan tak sama. Cuma kalau disebutkan, memang nama aku pon. Ceyh! Buat cuak den ja.

Oh btw, gua terminat pulak dekat satu lagu yang aku terjumpa tu. Nanti la aku share dalam satu entri yang lain. Cya! Assalamualaikum!

Suasana Aidilfitri 2011

Assalamualaikum...

Wah! Mata aku ngantok kot sekarang. Mana taknya, penat beraya jauh hari ni. Padahal dua buah rumah je yang sempat singgah. Eh, tiga kot. Pastu lepas balik nak tidur macam terganggu sampai hilang mengantuk. Malam pulak tak nak tidur. Hehe. Oh btw, sekarang pukul 3.59 pagi hari Ahad 4 Jun 2011. That means, it will be the last raya holiday sebelum naik sekolah esok. Heargh! Ni yang aku lemah gila ni...

Aku tak peduli sama ada terlalu awal atau tak untuk aku buat kesimpulan tentang sambutan perayaan Aidilfitri ni. Apa saya kesah?

Walaupun raya zaman sekarang yang penuh teknologu tak semeriah raya zaman kanak-kanak skool rendah aku dulu, aku tetap dapat rasa ke sentimentalan value nya. Err, yang tu bole paham kan? Ada lagi yang lebih berharga daripada duit raya yang selalu aku impikan tiap-tiap tahun raya sebelum ni, iaitu apabila semua ahli keluarga dapat berkumpul dan kongsi-kongsi cerita masing-masing. Bukan tu je, tu baru keluarga, kalau include kan skali dengan saudara-mara, lagi la bertambah meriah kan?

Cakap pasal sedara mara ni, secara jujurnya aku memang tak berapa rapat dengan sedara sebelah bapa aku. Sebabnya, sepupu aku mostly dah kawin and dah ada anak sebaya aku pun. So untuk aku lepak2 ngan diorang memang tak laa. Unless for sometime, we'll talk to each other anyway. Tu pon time nak salam je and ucap SHRMZB. Hahaha!

Tapi raya ni, aku dapat rasa yang aku semakin merapatkan silaturrahim dengan diorang (belah bapa I ok. Belah mak I rapat aje). Tapi bukan dengan mereka2 yang dah tua tu tapi dengan yang sebaya dengan aku je la. Haha. Well, at least tak de la kena label sebagai sedara paling sombong kan? Masalahnya bukan tak nak bergaul dengan diorang tapi hakikatnya dunia masing2 lain. Diorang peringkat dewasa and dah bekerja tapi aku still skola and remaja. Dua dunia kita berbeza ~ (termasuk lagu Siti Nurhaliza le pulak).

Then, on second Syawal, satu keluarga Sidek telah berjaya meloloskan diri ke rumah saudara keluarga Pak Sidek dan Mak Melah. Huahua! Rasa gempak kot sebab family aku dapat berkumpul and beraya sama-sama. Sebelum ni macam tak pernah kot. Memang tak expect pon planning akak aku kat FB yang pada awalnya aku anggap "Huh! This thing just can't possibly happen!" akhirnya berlaku tanpa sedar. Hah? Tanpa sedar? Sape pulak pengsan ni? Di sini juga saya sertakan beberapa foto yang telah digrafikan. Hahaha.











Papepun, memang aku rasa setiap tahun kemeriahan raya makin lama makin hilang. Sekarang da masuk raya ke-5 pon aku rasa segan kalau nak datang beraya rumah orang. Orang kata raya sebulan so tak pe lah. Ah, kita puasa sebulan, raya pun sebulan jugak la weyh. Huaha! Aku tak nak ulas lagi kenapa kemeriahan raya makin hilang. Sebab kalau aku tulis, lebih kurang sama je pun isi dia dengan entri dekat link ni.

Oh btw, tahun ni aku dapat duit raya lagi tau. Duit raya aku tak banyak, cuma kalau nak beli kereta Ferrari ngan banglo dua biji lepas lagi la.. Tapi yang replika je la.. Haih, kesian aku...





Papepun, hari ni aku rasa sedikit teruja sebab tercapai jugak kot nak pegi rumah sorang budak yang jauh di pedalaman tu. Woah! Cantik ler rumah kampung camtu. Macam rumah pakcik aku kat felda tu. Tapi satu je yang buruk kat sana. Persoalan pertama yang akan timbul oleh sesape yang datang sana ialah

"Feeza, kat sini tak de 'line' ke?".

Hahaha! Jangan marah aku k.

Dan malangnya, hari ini aku jatuh motor. Booo! Perlu jugak ke aku cerita? Hahaha.
Tak pe la. Citernya camni, ada treler besar langgar aku, tapi aku dapat tangkap tayar dia and dapat stopkan treler tu. Pastu treler tu terpelanting sampai terkena moto aku. Haa... Overaction tak citer aku ni? Mesti teruja kan?





Makin lama dibiarkan aku terus menulis, lagi mengarut yang akan keluar kat blog ni. Dah la bercerita sususan cerita berterabur. Eh biar lah! Saya memang tulis nak bagi orang hutan je yang paham. Sebab tu lah awak tak paham sebab awak bukan orang hutan. Hahaha! (Tak lawak pon lah!)

P/s: Gua terasa nak buat photoblog ler pulak. Aduh! Mula la rambang mata nak pilih tema ni.

Persepsi aku tentang raya

Assalamualaikum, selamat sejahtera, selamat pagi, selamat tengahari, selamat petang, selamat malam dan salam 1 Malaysia, 1 Blogger dan 1 Dunia...

Seperti yang telah di (err, predict in Malay ape ye?) predict oleh ahli falak ulama' seluruh ASEAN, kita akan berhari raya pada hari Selasa ni. Yay! Dah nak raya dah nak raya! Tapi aku terpikir something. Perlu ke kita suka bila nak sambut raya?

Kalau kecik-kecik dulu, masa bulan-bulan puasa ni la aku akan memeriahkan malam dengan main mercun (yang kecik2 je), bunga api atau apa-apa yang berkaitan dengan api la. Tapi sekarang ta dapat da. Tolong bersimpati di pihak saya :'(





Kalau raya kecik-kecik dulu, waktu-waktu yang aku nantikan sangat ialah . . . . . jeng jeng jeng!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






Yeah! Duit raya la apa lagi. Huahuahua! Sape tak suka duit kan? Aku suka banyak duit. Dengan adanya banyak duit, aku boleh beli kasut idaman, gadget idaman, beg idaman dan segala yang aku pernah idam la. Tapi benda ni boleh dikatakan akan menjadi sejarah je kot. Sebab orang cakap, aku dah besar. Tak layak dapat duit raya. Ehhhh! Saya sekolah lagi maa... Masih layak la tu kiranya. Hahahaha!

Sebenarnya, memang aku tak nak pun duit raya kalau ter'beraya rumah kawan-kawan atau saudara mara. Terasa seperti kanak-kanak je bila kena beratur, salam orang tua, then ambik duit raya. Tu kalau kat rumah kawan-kawan la. Tapi kalau sedara mara nak bagi, takkan aku tolak pulak kan? Hehehe.

Dan sememangnya, dengan status aku sebagai seorang yang masih bersekolah, aku akan tetap dapat duit raya daripada brothers and sisters aku yang lain. Dan nampaknya, tahun ni nampak lagi special sebab aku sorang je weyh yang still sekolah. Yang lain semua dah kerja. Maknanya, untuk raya pertama nanti, semua aliran keluar brothers sisters and parents aku adalah akan disalurkan kepada adik mereka yang cool sorang ni ha. (perasan kan?). Aliran masuk kewangan aku pulak yang meningkat. Wuahahahha!

Walaubagaimanapun, aku ada competitors lain iaitu my anak-anak saudara la. Wuaaa! Dengan kehadiran mereka yang lebih kecil, alasan untuk aku tak diberi duit raya akan bertindih-tindih sampai aku yakin aku tak bole defend diri sendiri. Ceyh... Tak pe tak pe. Redha je lah saya...





Satu part/scene/babak/acara wajib yang aku paling tak suka ialah sesi bermaaf maafan dengan family. Bukan aku tak suka bermaaf-maafan tu. Tapi nanti mereka akan mempengaruhi aku untuk menangis sekali. Huh! Memang tak la aku nak nangis sekali. Sebab, biasanya aku tahan je. Huahuahua! Jadi, untuk mengelakkan suasana yang ala-ala sedih tu, aku akan buat something yang akan buat orang lupakan pasal tangisan tu sekejap kot. Dan untuk sesi minta maaf ni nanti, especially untuk parents aku, aku akan sediakan skrip khas nanti supaya aku tak tergagap gagap... dan nampak lebih ikhlas. Saya biasa lupa maa.. Hehehe...





It's ok la kalau orang semua mau bersuka ria. Tapi ingat lah jugak, setiap yang bergembira, ada juga yang bersedih. Tak semua pun yang suka bila raya. Sebab ada yang celebrate tanpa insan tersayang. Macam aku lah tu. Fasha Sandha tak dapat balik raya ni. Sedih woo....

Jadi di kesempatan ini (saja tak nak guna ayat 'saya ingin mengambil kesempatan'), saya ingin mengucapkan ucapan yang sama orang-orang lain ucapkan iaitu,

Happy MerdekaRaya, maafkan segala kesilapan saya yang zahir mahupun yang batin, incidentally or intentionally, yang terdahulu dan yang akan datang, dari hujung rambut hinggalah ke bawah 'plantar fascia' (google la kalau tak tau) dan yang sewaktu dengannya. Sesungguhnya, manusia melakukan kesilapan. :-) Selamat Hari Raya!

Raya, raya jugak. Sambutan hari ulangtahun kemerdekaan jangan dilupakan pula ye. Tanpa kemerdekaan, tak mungkin kita dapat sambut hari raya semeriah yang akan disambut beberapa jam lagi. Ingat juga, jangan main mercun. Main mercun 'pop-pop' tu tak pe la. Bawak kete kat highway pon hati-hati. Jangan pikir diri sendiri, pikirkan diri mereka yang sayangkan duit anda. MERDEKA! MERDEKA! MENDEKA!  (eh, kenapa huruf N?)

Ucapan terakhir, wassalamualaikum...