Tolong! Awek Aku Pontianak!

Apa lagi tolong la? Pergh! Semalam entah nape bosan sangat tak de benda nak buat, aku pon tanya la ratu hatiku 'Mak nak tengok citer tak?'. Sebenarnya aku pon nak tengok jugak. Cerita yang menjadi target aku ialah movie yang aku tulis tadi tu la (kejap citer kejap movie).

Orang kata, cerita ni best gila. Ye lah, dia kan dari pe err, penerbit kot. Ke pengarah arh? Yang penting ade la kaitan dari cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah tu. Memang lawak la cerita ni. Bukan tu je, romantik gila jugak la. Tetiba Shazzy Falak berlakon jadi cantik pulak. Hero dia budak Adzim Adzril tu. Err.. aku tak tau la nama sebenar dia. Kalau aku cakap Daim citer Juvana, sape tak kenal kan? Dia la tu...

Satu scene romantik diorang dance sesame.
 Lepas tengok cerita ni, dengan poyonya pon aku wish nak ada awek seorang pontianak. LOL! Tengok betapa mengarutnya pemikiran aku. Senang-senang je kena pengaruh dengan satu filem. Jadi lepas ni, cermin diri dulu. Agak-agak ada ciri-ciri sebagai seorang pontianak, bersedialah untuk diusha oleh aku. Err lagi satu, pastikan korang lebih cantik dari Fasha Sandha. Hahahaha! (mesti ada yang menyampah gila aku peminat  BF si FS tu)

Citer ni memang akan buat korang asyik gelak je la. Tu pon kalau korang fokus dan faham apa yang cuba disampaikan. Sekian... 

Another empty post

Assalamualaikum.. Aku nak tulis (menaip) something dulu pastu baru aku buat benda lain.

Perihal aku kat sekolah, kat kelas, antara cikgu, kawan dan sesape je la.

Kat kelas, nisbah student lelaki : perempuan cuma 1 : 3 atau lebih tepat lagi, 11 : 31. Sampai satu tahap, sorang cikgu yang ajar aku tu cakap, aku ni macam nyah ke sebab asyik bergaul dengan perempuan je? Syukurlah kawan aku yang ditanya tu dapat menjawab soalan aku dengan baik sekali. Memang kawan-kawan rapat aku yang mostly lelaki semua dah kat kelas lain, camane lah aku nak join diorang. Tapi memang pun, 4Maju tu jadi venue kedua aku yang terpenting. Kalau tak kerana kelas tu bukan kelas sains, dah lama aku pindah kelas tau tak.

Apa sebenarnya yang aku buat kat kelas aku tu? Well, kalau cikgu tak de, aku pon mula la kacau classmates aku. Serius bosan! Memang aku jahat pon. Aku rasa, memang diorang akan anggap aku ni macam orang yang pelik je kat sekolah tu sebab aku macam buat benda yang tah pape. Bukan apa, aku cuma nak merapatkan hubungan sesame classmates. Apa yang paling ketara yang aku nampak, student girl ni ada lebih kurang 4-5 group sendiri. Tak berinteraksi antara satu sama lain. Kalau ye pon, just for something important.
Tapi yang penting, tak de lah kritikal sangat ketidak akraban diorang ni. Oh ye, tu semua dari pandangan aku je ok?

Bila aku kacau diorang, berlakulah perbualan. Paling menyakitkan hati aku, bila aku cakap something, diorang buat muka blur and the sound filled with silence and thy'ere looking each other. Pergh! Aku cakap bahasa apa sampai diorang buat muka blur? Pelik sangat ke aku ni sampai diorang terkejut aku bole bercakap? Aku rasa apa yang aku cakap tu jelas sangat la. Bagi mengelakkan mereka terus melayani seorang alien, aku pon cari mangsa lain.

Selalu aku terfikir, kenapa diorang ta nak jawab soalan aku? Aku ni pelik sangat ke? Aku rasa, aku boleh jadi ahlis falsafah ni. Cikgu Sejarah aku kata, kalau ahli falsafah cakap, orang takkan faham. Habis tu dah kalau aku cakap orang tak faham, kira layak la tu kan?





Antara aku dengan cikgu pulak. Aku dapat merasakan yang sangat ramai cikgu yang tak suka aku. Sebab utamanya ialah aku selalu datang lambat. Haih... Bukankah lebih baik datang lambat dari tak datang langsung? Dah tu, yang datang lambat kena denda, sedangkan yang tak datang chill2 je lepas. Dah bape kali dah aku ulang ayat macam ni. Implikasinya, ada cikgu yang tak suka aku hanya kerana aku menjadi latecomer tegar. Agak2 lepas ni kalau aku jadi pemonteng tegar, diorang tak suka aku jugak tak?

Jawatan pengawas pulak, aku rasa macam nak lepaskan je. Aku tak suit dengan pape jawatan sekalipon. Bukanlah bermaksud aku mengalah, cuma lebih ramai orang yang layak dari aku. Untuk apa pegang jawatan yang aku sendiri tak boleh nak tanggungjawabkan. Lebih baik aku fokus untuk dapat A+ yang banyak je. Aku rasa lebih tenang, aman dan lebih fokus. Mesti aku jadi top scorer macam budak2 cina tu. Diorang macam tak de tekanan je. Keje sekolah pun semua siap. Kan best kalau aku jadi macam tu.

Dear friends, I might look weird, strange, emotionless, unthoughtful and silence. Ye lah, bila aku pakai helmet sofbol yang tah pape tu, mesti la korang tertanya-tanya 'Apa la pakai helmet camtu. Kalau aku dah malu gila sia.'. Tak ingat ke aku pernah cakap, aku suka something unik. Tak kisah la how will the unique be but as long as it's not going over the limit, aku layan je la. Tapi percayalah, aku ni macam korang jugak. Cuma lebih menyakitkan hati je. Tapi ingat la jugak. Kadang-kadang, kita tengok someone ni kita mungkin tercakap 'Eih benci gila dengan cara, sikap ngan gaya budak ni.' Tapi kalau kita yang berperangai camtu, kita takkan perasan punya. Sampai lah orang lain tegur kita. Jadi, banyak-banyak lah bermuhasabah diri.

Post di atas tidak ditujukan khusus untuk sesiapa. Nampak kan tagline blog aku kat header tu? Bukan yang hantu yang cool tu. Aku cakap secara umum. Kalau khusus, aku tulis camni.

Dear Farhah, thank you very much for posting an entry of a tutorial how to open the plastic cover of asam plum tu. Kalau kau tak buat post tu, mesti sampai sekarang pun aku takkan dapat bukak jajan tu kan? =.='


Dear Miza, thank you jugak sebab buat tutorial bukak botol air. Kalau kau tak buat, mesti aku takkan minum air singgit dua posen yang aku beli hari tu. Terima kasih. Lain kali buat lagi tau. =.='


Didn't I told you that you're both my hero? Ye lah, sebab tolong bukakkan jajan yang aku tak dapat bukak tu kan?


To Tira, anda bila lagi? *ceyh....


Sekian, terima kasih...

P/s : Aku mimpi aku kena panggil ke Bilik HEM kerana menyebarkan propaganda dan provokasi terhadap sekolah kepada student2 lain melalui internet. Waah!

Binatang bercirikan manusia? No way!

Tetiba gua terasa nak share benda alah ni. Cita-cita aku kan nak jadi saintis. Tengok je lah header tu. Jadi, benda yang aku nak share ni pon ada kena mengena jugak la dengan saintis. Benda ni dapat kat Berita Harian Online hari ni (24 Julai 2011).




MEWUJUDKAN beruk  berciri manusia mendapat bantahan saintis di Britain.

MEWUJUDKAN beruk berciri manusia mendapat bantahan saintis di Britain.
Penyelidikan dianggap langgar etika


LONDON: Saintis di Britain mendesak peraturan ketat dikenakan terhadap usaha segelintir penyelidik yang mahu mewujudkan makhluk separuh beruk dan separuh manusia seperti dalam filem Hollywood Planet of The Apes.
Dalam satu laporan, saintis berkenaan memberi amaran penyelidikan yang sedang dilakukan sekarang hampir melanggar etika dalam cubaan untuk menyatukan ciri manusia dengan haiwan.
Profesor Martin Bobrow, seorang pakar genetik perubatan di Universiti Cambridge dan penulis bersama laporan itu berkata, masyarakat perlu sedar penyelidikan yang mencampurkan adukan gen manusia dengan haiwan harus dikawal selia dengan ketat.


‘Kami mahu masyarakat menyedari implikasi penyelidikan seumpama ini sebelum ia benar-benar melahirkan sesuatu yang tidak diingini,” beliau dipetik sebagai berkata oleh akhbar Daily Mail.


Akademi Saintis Perubatan United Kingdom menubuhkan pasukan penyemak yang akan meneliti penyelidikan yang mencampur adukan gen manusia dalam tisu haiwan.


Tahun lalu, lebih sejuta penyelidikan dilakukan membabitkan haiwan diubah secara genetik, kebanyakan membabitkan tikus dan ikan yang dilahirkan dengan DNA manusia.
Haiwan makmal ini digunakan untuk mewujudkan ubat baru bagi penyakit seperti kanser dan Alzheimer atau untuk mengkaji fungsi gen tertentu.


Penyelidik juga didapati mewujudkan haiwan berciri manusia dengan memasukkan sel tunjang manusia ke dalam embrio haiwan.


Haiwan digelar ‘chimeras’ ini adalah untuk mengkaji penyakit seperti strok, hepatitis dan kanser.


Laporan saintis itu tidak mempersoalkan penyelidikan seumpama itu, namun mereka berkata, jika tidak dikawal, lambat laun kegiatan itu akan mewujudkan haiwan yang memiliki ciri manusia yang tidak boleh diterima masyarakat.


Laporan itu mendesak Kementerian Dalam Negeri memantau penyelidikan berkenaan dan mengharamkan uji kaji yang membabitkan suntikan sel tunjang manusia ke dalam otak beruk bagi mendapatkan haiwan yang mempunyai kelakuan seperti manusia.


Pengharaman penyelidikan sedemikian dapat menghalang usaha mewujudkan beruk yang mempunyai daya ingatan dan pertuturan seperti manusia.


Seorang lagi penulis bersama laporan itu, Profesor Thomas Baldwin berkata: “Kami bimbang jika sejumlah besar sel otak manusia disuntik dalam otak beruk ia boleh memberi haiwan itu keupayaan yang selama ini hanya dimiliki manusia seperti pertuturan atau kebolehan untuk memanipulasi.” – Agensi



Satu je aku nak cakap. Memang betul pon dia melanggar etika sebagai seorang saintis. Agak-agak la pun kalau nak buat penemuan baru tu. Kalau dapat buat penemuan baru tapi melanggar hukum Allah tak boleh la. Dekat sukatan Biologi tingkatan 4 ade pun belajar benda ni. Tau sangat camane proses tu berlaku. Teknik pengklonan nama dia. Tapi memang melanggar hukum Allah la. Kalau aku sebagai bakal saintis (cehwah!) pun aku membantah dengan sekeras-kerasnya. Understand? Hooh!

Videografi my sister's wedding! Woot

Seperti yang aku cakapkan hampir sebulan lepas, I'm working on something new project untuk wedding akak aku kan. Sebenarnya aku buat videografi akak aku. Haha. Saje2 try. Bukan sebab aku dah bosan dengan gambar tapi sebab aku teruja ku mengejarmu teruja memilikimu biarkan ku terus (apsal aku tertulis lirik lagu OST Juvana nih?) dengan video pulak. Tapi tak banyak shot aku buat. :'(
Jadinya, tak cantik la. Dah la banyak gegar. Maaf lah ye. Guna Nikon D90 je. Bukan handycam pon. Legycam kot nama dia. Tripod aku tak guna. Malas! Besar ok minatang tu. Hasilnya, argh! Video rosak! Layanlah...



 
Majlis Pernikahan 25 Jun 2011 from Ajam654 on Vimeo.

PECAH KACA pecah gelas. Tapi gelas tak pecah cuma kaca je. Haha!

Assalamualaikum... Sebelum ni, dengan jadual kedua yang sekolah release untuk tahun ni, hari yang aku paling nanti-nanti hari Jumaat kot. Sebab, hari Jumaat ada waktu sukan. Jadual pertama pon ada jugak tapi masalahnya padang dengan dewan budak2 lain dah conquer especially kanak-kanak menengah bawah tu. Sabar je lah...

Walaubagaimanapun, malang tak berbau. Aku memang tak dapat nak bau malang hari tu. Lepas je habis kelas agama, kitorang cepat2 keluar cari bola nak main futsal kat dewan. Kasha la yang carikan kunci bilik sukan satu sekolah dia pusing sampai dapat. Nak dipendekkan cerita, 1 minit sebelum loceng bunyi, Asyraaf sepak bola dari tengah dewan sampai la terkena kaca yang cover papan kenyataan belakang dewan. Yang lain apa lagi, cepat-cepat lari tinggalkan dewan. Yang tinggal kat dalam tu cuma aku, Kasha dengan errr... aku lupa sape lagi sorang. Khairie kot. Pastu aku decide ngan Kasha, kita buat je laporan kat bilik HEM (tetiba aku teringat yang lagi sorang tu Fauzan). Sebab kalau tak buat, sooner or later cikgu mesti dapat tau jugak. Aku tak nak lah nanti sampai tahap cikgu suruh mengaku kat perhimpunan dan aku tak suka dilabel sebagai baling batu sembunyi tangan.

Aku, Kasha and Fauzan terus ke bilih HEM, mengaku la salah kitorang. Pastu cikgu pon soal la siasat kitorang sampai terbawa ke soalan siapa cikgu yang jaga waktu tu. Memang tak de la. Nak cari cikgu relief dah lambat. Tu pon kalau kenal. Kalau tak, nak buat camane? Jadi kitorang pon main sendiri la. Sebelum ni pon main sendiri ok je. Pernah jugak bola terkena cermin sama cuma tak pecah je la. Hahaha.

Cikgu yang dekat pejabat suruh panggil cikgu yang relief tu. Dia suruh jugak kitorang kemas pape yang patut. Then, kitorang pon panggil la cikgu ****** (eh, apsal aku tulis nama dia tak keluar ni? xD) untuk ke bilik HEM. On the way to bilik guru, terserempak pulak dengan budak yang lari awal-awal tadi. Kitorang pon suruh diorang pegi kemas, aku ngan Kasha panggil cikgu. Bila da jumpa cikgu, mula-mula mintak maaf dulu, pastu baru terangkan. Muka dia yang awal-awal cool tetiba jadi serius kejap. Then dia ajak ke lokasi kejadian (ayat skema gila!). Bila sampai je, pecah kaca pecah gelas tadi tu da siap dikemas da.

Then cikgu suruh ambik ukuran pastu tempah kaca kat mana-mana kedai. Biase la, kitorang da buat, kitorang la yg akan ganti kan. Bila ukuran dah ambik semua tu, baru la kitorang dapat masuk kelas. Yang lain cikgu cakap dia akan uruskan.

Kaca tu pun kalau tak cikgu yang nak pergi tempahkan tapi kitorang tak nak susahkan cikgu lagi, kitorang cakap la ngan cikgu yang biar kitorang je yang pergi. Asyraaf plan nak survey harga. Dia survey kat taman fire-fire, aku pergi kat Pontian. Cikgu kat pejabat tadi cakap, satu cermin RM70. Tapi tak boleh beli satu. Kena beli sepasang. Ada dalam RM300 lebih kata dia. Aku tak paham betul apa dia cakap. Sepasang kat dua keping. Paling tak pun, RM140 je.

Bau kedai lagi benda ni sebelum bukak. Haha
Then petang tu Asyraaf call aku. Dia cakap, harga kat kedai yang dia pergi dengan ukuran saiz yang betul, RM28 je. Haha! Murah sangat pon. Yang cikgu pergi cakap sampai RM70 tu apa tah. Pastu dia terus tempah. Tapi dia naik moto. Jadi aku suruh la dia tempah and bayar dulu. Kejap lagi aku ambik dengan abang aku sebab nak pergi Pontian hantar mak aku.

Setelah disiap pasang dengan mudahnya
Masa OTW balik Pontian, kaca tu pon ditinggalkan kat sekolah terus. Nanti aku datang balik ngan Asyraaf ke sape2 la sebab nak pasang. Dalam pukul 5 lebih, benda tu pon dah siap pasang. Haaa... Cepat tak kitorang. Kalau suruh cikgu yang pergi tempah, dia kata hari Isnin baru dia bagitau kitorang. Kalau yang cakap RM70 tadi tu, aku rasa sebulan kot. Ye lah, mungkin harga RM70 tu harga dari supplier ke sekolah. Eh, bukan ke sepatutnya lagi murah? LOL

Yang pecah cuma satu je. Oleh kerana murah sangat (lol) Asyraaf tergerak nak tempah dua. Tapi rugi pulak kalau beli tak boleh pasang kan? Tapak untuk kaca tu cuma ada satu je. Maknanya sebelum ni pon pernah pecah.

Papepun, secara tak langsung, kitorang dah buat 4 kesalahan besar hari tu. Hahaha! Eh, 5 kot. Jap aku listkan


1. Main futsal dekat dewan
2. Main futsal tanpa pengawasan guru (kalau bukan kat dewan pon, tanpa guru tetap salah)
3. Pecahkan cermin kaca papan kenyataan
4. Tak masuk kelas B. Inggeris. (Hahaha!)
5. Ambik bola tanpa cikgu yang mengajar PJ tu


Haa.. Betul lah lima. Klau kesalahan2 macam tak siap keje, lawan cakap cikgu, belasah cikgu, tu dah biase kot. Kesalahan kecik je semua tu. (aku tipu la).

Yang pasti, mesti cikgu akan cakap benda ni kat perhimpunan punya. Aku bersumpah dekat kucing aku, sekiranya cikgu tak cakap, aku akan ubah jantina aku potong ibu jari kiri aku yang terlebih. Eh? (Hahaha!).
Haih, nampaknya lepas ni kitorang main bola kat dewan guna bola takraw je la.

Math oh Math! Buku oh buku!

Assalamualaikum... Heh! Sape je yang tak tengok Juvana? Juvana macam dah cipta satu fenomena (pandai je aku ni) kat Malaysia ni. Aku tengok kat FB ramai kot yang update pasal cerita tu. Sebelum ni cerita lain tak ade pulak orang nak update sebegitu ramai. Tengok je la jalan cerita dia. Unik. Tak macam drama2 lain yg ada kat tv tu. Semua rebut pasal harta, latar tempat banyak kat pejabat, latar masyarakat golongan2 kaya. Eiih! Serius bosan gila. Aku pon bole jadi direktor drama macam tu. Sebab da banyak sangat. Tahniah kepada Juvana sebab berjaya buat aku tak miss duduk depan tv pukul 9 sampai 10. Bukan senang tau. Lagi2 aku ni jenis orang yang jarang tengok tv, apatah lagi nak tau program2 kat tv tu. Memang tak ah.

Papepun, aku tetap nak melepaskan rasa tidak puas hati aku. Cikgu Math aku dengar khabarnya first2 masuk kelas dia dah moody. Asyraaf kata datang bulan. Haha. Aku pon tak faham lah. Aku tak de kat kelas masa dia first-first masuk. Berdasarkan cerita Asyraaf, cikgu tu masuk kelas. Lepas dia sampai kat meja guru yang kat corner depan sana, baru la semua student ni bangun atas arahan pengerusi. Then cikgu marah2 suruh pelajar duduk and cakap jangan jadi kurang ajar. Aik? Hanya sebab tu je? It's not a a big deal la nak marah hanya sebab tu. Bukannya tak bangun langsung. Cuma lambat kejap je. Pastu baru la aku sampai. Aku masuk lalu pintu belakang je. Secara mengendap la. Hahaha.

Jadi, as the consequence, sepanjang 3 masa belajar math (2 jam tuh...) memang dalam keadaan tertekan la. Bukan tertekan je, terseksa, terpenjara, semua tu lah. Sebab cikgu mood dia tak baik. Sebenarnya 2 masa je. Tapi oleh sebab lepas math tu subjek sivik and dia jugak yang ajar, tu yg teruskan blajar math je. Ada ke patut, dia baru ajar student skali soalan level SPM terus then bila dia tanya balik, student tak dapat, dia nak marah2 student. Siap aku kena tengking dengan dia sebab jawab salah. Jawab salah, tak jawab pon salah. Ye la, dah dia tanya, aku cuba la jawab. Aku yakin, kalau aku diam je, lagi dia marah. Patutnya kalau salah tu, betulkan la. Baru je belajar. Da expect macam kitorang ni dah dari azali dah tau.

Haih cikgu ni. Dia nak student ikut mood dia pulak. Kalau mood dia baik, baru la boleh senang sikit blajar. Kalau tak, memang tertekan la. Boleh ke camtu? Lepas habis kelas je, of course la ramai budak protes. Sampai ada kot yang nak buat perhimpunan haram. Aku lagi la. Aku mana boleh kalau orang yang syok sendiri ni. Cikgu tu nak student masuk dalam dunia dia yang dah penuh ilmu tu. Dia tak nak faham and masuk dalam dunia student yang tak tahu apa2 tu. Waa. Adil ka?





Ok. Itu satu. Then, lepas waktu Biologi, aku dengan Dzul (dua orang je pelajar lelaki biologi) tolong cikgu angkat buku latihan dari makmal ke bilik guru. Alhamdulillah selamat sampai. Tiba dekat bilik guru, cikgu English pulak mintak tolong angkatkan buku2 latihan bawak ke kelas and ambik buku aktiviti yang tebal2 dari bilik hikmah bila kelas dah nak start. Buku latihan tadi pon dibahagi dua. Banyak jugak buku tu. Dengan nak bawak buku bio lagi, pencil case. Masa on the way ke kelas, satu buku yang Dzul bawak tu terjatuh ke bawah sampai kena air. Dia letak kat tepi buku lain sebab nak ambik buku yang jatuh tu. Pastu ada yang tertiup angin kot. Yang lain pon terkena sikit. Buku yang aku pegang semua selamat. Dah la buku tu jatuh depan kelas 4 Maju. Malu kot. Mana yang boleh tengok, diorang ketawakan. Tapi aku tak kesa pon. Buku2 yang terkena air tu basah. Dzul pon tolong la jemurkan buku2 tu kasi kering. Aku pon tolong dia. Ada buku yang terkotor sikit kot. Tapi tak de la banyak. Sikit je kot. Kat bahagian tapak buku tu je yg terkena.

Tapi masalahnya, yang kena tu ade la dalam 7 buku. Semua budak pompan punya buku yang sememangnya buku diorang kononnya cantik-cantik gila. Tulisan cantik cantik, nota complete, latihan semua betul dan overperfect la senang citer =.='. Aku ngan Dzul da start risau. Entah camane la nak explain kat diorang nanti. Haih..

And betul pon apa aku ngan Dzul risaukan. Ada budak tu, dia merajuk buku dia kotor sikit. Ye la, buku dia cantik, bersih, semua latihan dalam tu complete, tulisan cantik. Jadi bila kotor sikit disebabkan kesalahan orang lain, marah la dia. Dzul tanya aku, nak buat apa? Aku pon terpikir pasal tulis surat. Pergh! First time kot tulis surat ala2 tulis surat cinta. Agaknya kalau tulis surat cinta betul2 lagi manis/skema/gedik (eew!) and tergoda kot sesiapa yang membacanya. Haha. Lepas da explain semua and mintak maaf kat dalam tu, surat tu pon bagi kat diorang. Then diorang pegi tampal surat tu kat papan kenyataan belakang. Terima kasih kerana telah mempromosikan hasil penulisan karya agung saya yang serius best gila tu. Lain kali buat lagi eh? Thanks.... =.=!

Dzul cakap, strategi tu tak jadi. Kena buat strategi lain. Dia cakap, aku ngan dia kena melutut mintak maaf depan diorang semua kot. Aku bole je nak buat. Tapi tak de masa. Lagi satu nanti aku sure punya akan terlupa skrip. Tu yang malas gila tu.

Lepas sekolah habis and balik rumah, cuba pulak cara guna khidmat pesanan ringkas. Tapi masih, tak dapat buat hati seorang perempuan itu memahami. Tak pe lah. Memang hati perempuan ni lain.

Papepun, bukan kitorang sengaja nak jatuhkan buku tu pon. Kalau sengaja pon, serius memang tak de faedah pon yang kitorang dapat. Kalau kitorang sengaja, takkan la kitorang nak tolong jemur keringkan balik? Kitorang pon cuma tolong cikgu bawakkan buku tu je. Dah cikgu mintak tolong. Tolong salah, tak tolong pon macam salah. Kita pon tak nak benda tu terjadi. Tak tau nak cakap apa lagi. Balik balik nanti ayat yang sama jugak, buat apa? Wassalamualaikum...

Infinite syukran ya Allah

Hari ni tah nape tah macam tak best sangat je hari Ahad aku. Aku banyak buat benda yang aku paling tak suka buat masa cuti sekolah, tidur, tidur and sleep.

Then dekat rumah parents mertua kakak aku ada buat kenduri kat JB sana. Maka telah keluarlah aku dengan family aku. Mula2 aku cakap aku tak nak ikut sebab aku diajak masa aku tengah tidur. Time tu la diorang suruh mandi la, siap2 la. Pergh! Memang aku cakap, aku ta nak ikut. Then bila aku bangun lagi sekali, diorang masih tak pegi lagi. Masa tu mata aku dah segar. Dengan perasaan nekad, aku pegi siap cepat2 dan terus ubah pikiran nak ikut. Aku tak nak kena tinggal lagi sorang2 macam haritu. Sebab tu aku nekad ikut jugak.

Masa on the way, bosan gila. Tapi entah tak tau kenapa rasa macam tak selesa gila. Mungkin sebab condition kereta yang tak macam kereta baru kot. Haha. Aku malas lagi nak tulis banyak2. Let me just get it straight to the point.

Sebenarnya, on the way back home, kereta yang aku naik ngan parents, akak and niece aku, almost got with an accident. This is how it happens. Ada satu kereta kat line kiri makin lama makin ke kiri ke arah divider yang belah kiri tu. Lepas kereta tu ade contact ngan divider tu sikit, dia dengan cepatnya belok ke kanan and lose control sampai stop and terblock jalan dekat line belah kanan secara melintang. A car ahead us yang mungkin baru overtake kereta yang aku naik dekat line kanan tu terpaksa melanggar kereta yang terberhenti kat line belah kanan. Tapi sebelum tu, both kereta yang aku naik dengan kereta yang melanggar tu sempat brek siket and control.

There's not much space to avoid tapi alhamdulillah bapa aku dapat elak dari terlibat sama. All I can say is Allah telah melindungi kitorang semua. The collision tu semua berlaku depan mata kitorang semua. And aku yang risau terlibat sama jerit kat bapa aku 'Cepat bah cepat bah cepat bah!' supaya dapat melepasi perlanggaran tu.

Ok let's go through the theory. Most possibly that the driver of kereta depan tu mengantok. Sebab tu la dia slowly ke kiri hingga ke divider. Then right after the driver's awaken by the car's contact with the divider, dia pun jadi la gelabah then terus turn the steering rapidly to the right sampai kereta jadi hilang kawalan and eventually end up with the car stopped secara hampir melintang blocking line kanan untuk memotong tu. Kereta sebelah kitorang yang sememangnya kat lane kanan pon brek sikit tapi tak fully brek aku rasa. IMO, kereta tu brek sikit then selebihnya mengawal kereta supaya he'll be more ready for the impact. Maksudnya, dia adjust kereta dia supaya melanggar kereta depan secara sekata bagi mengelakkan terkena kereta kitorang tu. Keretu tu pon tak dapat nak mengelak ke kiri sebab kalau dia buat macam tu, dia akan melanggar kami la kan.

Then apa yang bapa aku buat is he slowed his car down untuk control situasi untuk sebarang kemungkinan. Ye lah, just in case, kalau perlanggaran tu kuat hingga menyebabkan kereta yang melanggar tadi tu terblock lane kiri, of course la he'll try to stop the car but it seems impossible. The intertia is just too big for the car to stop right away between the distance. Fortunately Alhamdulillah, perlanggaran tu tak menyebabkan lane kiri terhalang and we escaped from being involved in the accident. Tapi, kereta yg aku naik tu tetap terkena serpihan perlanggaran tu. Bumper kereta, kaca2 and tah pape lagi la.

Sebenarnya tiga kali ade scene bahaya spanjang perjalanan. Masa first2 nak pegi JB, hampir2 terlanggar kereta yang reverse. Dah la warna hitam kereta tu, pastu tak bukak lampu pulak. Dah la bapa aku bawak laju. Nasib baik sempat elak. Then masa kat highway kempas, bapak aku mengelak lagi masa kereta tengah laju. Dia cakap, macam ada something yang melintas kat depan. Padahal tak de pon. Then Allah sekali lagi selamatkan kitorang masa kemalangan depan mata tu. Syukur syukur syukur.

Then bapa aku cakap, Allah lindung kita. Sebab semalamkan nisfu syaaban. Baca yaasin 3 kali kan kat masjid tu. Apa yang imam suruh aku ngan jemaah lain tu niatkan untuk bacaan yaasin tersebut. Haih... Takut je.

Masa dalam kereta sebelum kemalangan tu berlaku, aku terpikir, camane la klau aku terkemalangan then let say aku patah kaki, mesti leceh gila hidup aku. Eish! Alhamdulillah dijauhkan. Aku tengah consider ni sama ada nak sekolah atau tak esok. Hahaha. Tengok la camane.
Assalamualaikum... Dalam tempoh tak sampai sebulan, dua saudara terdekat aku telah kembali ke rahmatullah iaitu atuk aku dan makcik aku. Timbul rasa sedih dan termuhasabah diri memikirkan, apa lah yang dilalui oleh si mati di alam yang lain di sana. Baik ke, buruk ke? Apa pulak nasib aku nanti? Di jalan yang lurus ke, atau di jalan yang dimurkai-Nya? Semoga riwayat hidup aku nanti berakhir dalam keadaan orang-orang yang beriman.

Tadi aku baca-baca blog orang (berat betul tangan aku ni nak tulis blogwalking), terjumpa pulak satu entri mengenai suara yang didengari mayat. Sebelum ni, apa yang aku bayangkan apabila seseorang tu telah mati, dia akan berasa kesakitan. Sebab dikatakan, ketika memandikan mayat, mesti lembut-lembut sebab mayat akan berasa sakit kan? Wallahualam.

Yang Akan Ikut Mayat Adalah Tiga hal yaitu;
1. Keluarga
2. Hartanya
3. Amalnya

Ada Dua Yang Kembali Dan Satu akan Tinggal Bersamanya yaitu;
1. Keluarga dan Hartanya Akan Kembali
2. Sementara Amalnya Akan Tinggal Bersamanya.

Maka ketika Roh Meninggalkan Jasad ...
Terdengarlah Suara Dari Langit Memekik, 'Wahai Fulan Anak Si Fulan..
· - Apakah Kau Yang Telah Meninggalkan Dunia, Atau Dunia Yang Meninggalkanmu
· - Apakah Kau Yang Telah Mengumpul Harta Kekayaan, Atau Kekayaan Yang Telah Mengumpulmu
· - Apakah Kau Yang Telah Menumpuk Dunia, Atau Dunia Yang Telah Menumpukmu
· - Apakah Kau Yang Telah Mengubur Dunia, Atau Dunia Yang Telah Menguburmu.'

Ketika Mayat Tergeletak Akan Dimandikan ....
Terdengar Dari Langit Suara Memekik, 'Wahai Fulan Anak Si Fulan...
· - Mana Badanmu Yang Dahulunya Kuat, Mengapa Kini Terkulai Lemah
· - Mana Lisanmu Yang Dahulunya Fasih, Mengapa Kini Bungkam Tak Bersuara
· - Mana Telingamu Yang Dahulunya Mendengar, Mengapa Kini Tuli Dari Seribu Bahasa
· - Mana Sahabat-Sahabatmu Yang Dahulunya Setia, Mengapa Kini Raib Tak Bersuara'

Ketika Mayat Siap Dikafan ...
Suara Dari Langit Terdengar Memekik,'Wahai Fulan Anak Si Fulan
· - Berbahagialah Apabila Kau Bersahabat Dengan Ridha
· - Celakalah Apabila Kau Bersahabat Dengan Murka Allah
· - Kini Kau Tengah Berada Dalam Sebuah Perjalanan Nun Jauh Tanpa Bekal
· - Kau Telah Keluar Dari Rumahmu Dan Tidak Akan Kembali Selamanya
· - Kini Kau Tengah Safar Pada Sebuah Tujuan Yang Penuh Pertanyaan.'

Ketika Mayat Diusung. ..... 
Terdengar Dari Langit Suara Memekik, 'Wahai Fulan Anak Si Fulan..
· - Berbahagialah Apabila Amalmu Adalah Kebajikan
· - Berbahagialah Apabila Matimu Diawali Taubat
· - Berbahagialah Apabila Hidupmu Penuh Dengan Taat.'

Ketika Mayat Siap Disholatkan ....
Terdengar Dari Langit Suara Memekik, 'Wahai Fulan Anak Si Fulan...
· - Setiap Pekerjaan Yang Kau Lakukan Kelak Kau Lihat Hasilnya Di Akhirat
· - Apabila Baik Maka Kau Akan Melihatnya Baik
· - Apabila Buruk, Kau Akan Melihatnya Buruk.'

Ketika Mayat Dibaringkan Di Liang Lahat...... 
terdengar Suara Memekik Dari Langit,'Wahai Fulan Anak Si Fulan...
·Apa Yang Telah Kau Siapkan Dari Rumahmu Yang Luas Di Dunia Untuk Kehidupan Yang Penuh Gelap Gulita Di Sini
Wahai Fulan Anak Si Fulan...
· - Dahulu Kau Tertawa, Kini Dalam Perutku Kau Menangis
· - Dahulu Kau Bergembira,Kini Dalam Perutku Kau Berduka
· - Dahulu Kau Bertutur Kata, Kini Dalam Perutku Kau Bungkam Seribu Bahasa.'

Ketika Semua Manusia Meninggalkannya Sendirian... ...
Allah Berkata Kepadanya, 'Wahai Hamba-Ku.... .
· Kini Kau Tinggal Seorang Diri
· Tiada Teman Dan Tiada Kerabat
· Di Sebuah Tempat Kecil, Sempit Dan Gelap..
· Mereka Pergi Meninggalkanmu. .... Seorang Diri
· Padahal, Karena Mereka Kau Pernah Langgar Perintahku
· Hari Ini,....
· Akan Kutunjukan Kepadamu
· Kasih Sayang-Ku
· Yang Akan Takjub Seisi Alam
· Aku Akan Menyayangimu
· Lebih Dari Kasih Sayang Seorang Ibu Pada Anaknya'.

Kepada Jiwa-Jiwa Yang Tenang Allah Berfirman
'Wahai Jiwa Yang Tenang
· Kembalilah Kepada Tuhanmu
· Dengan Hati Yang Puas Lagi Diridhai-Nya
· Maka Masuklah Ke Dalam Jamaah Hamba-Hamba- Ku
· Dan Masuklah Ke Dalam Jannah-Ku'

Anda Ingin Beramal Soleh ?
Tolong kirimkan Kepada Rakan-Rakan Muslim Lainnya Yang Anda Kenal...!!! Semoga Kematian akan menjadi pelajaran yang berharga bagi kita dalam menjalani hidup ini.
Rasulullah SAW.... menganjurkan kita untuk senantiasa mengingat mati (maut) dan dalam sebuah hadithnya yang lain, beliau bersabda 'wakafa bi almauti wa'idha', ertinya, cukuplah mati itu akan menjadi pelajaran bagimu!
Semoga bermanfaat bagi kita semua, Amiin....

Alhamdulillah, Anda beruntung telah terpilih untuk mendapatkan kesempatan membaca email ini.
Aktifitas keseharian kita selalu mencuri konsentrasi kita. kita seolah lupa dengan sesuatu yang kita tak pernah tau bila kedatangannya. Sesuatu yang bagi sebahagian orang sangat menakutkan.
 
Wallahualam. Artikel diambil dari post ini

Untukmu, 'nenek'! (lol)

Selamat pagi Sabtu! Ala, bukan ada yang pada masa sabtu pagi2 camni pon. Let's just get it straight to the point.

Siti Fathiah Khairuna bt Mohamad menerusi recent postnya berkata, err... baca lah. Tengok tengok tengok.

First to say, nenek, sila jangan mengarut. Kau ni, berapa juta kali la aku nak cakap. Please stop all that stranger thing. Makin kau cakap macam tu, makin aku terasa kau anggap aku macam stranger pulak (bunyi macam buat hopetesis subjek physic pulak dah). Tolong la tolong la tolong la jangan cakap camtu lagi. Got it? Good... :D

Pergi lagi...

Assalamualaikum... Sekarang pukul 1.32 pagi (kenapa kalau aku post entri, ayat pertama mesti menerangkan pukul bape sekarang? Bosan ok!). And I'm bored to see my blog left unupdated.

Hari ni kat tempat aku hujan. Hujan kan? Pagi hujan kejap pastu berhenti. Petang panas balik kejap. Macam dalam satu lirik lagu tu (kalau tak silap la) dia kata 'ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari'. Tapi aku tak pasti betul ke salah.

Petang tu mak aku ajak pergi pasar malam untuk tolong hero dia berniaga. Kereta tak de sebab hantar pergi workshop. Jadi kena lah naik teksi. Aku pon diajak sekali. Walaupon aku tengah mengantuk masa tu, aku ikut jugak. I won't let my mom pergi sorang2 la. Satu benda je yang bole menghalang aku iaitu mati. Haha.

While on the cab, aku pon bertanya la mengenai arwah makcik aku dekat mak aku. Herm... Belum sampai sebulan lepas arwah atuk aku pergi, kini giliran makcik belah my abah pulak yang pergi. Ajal takkan dapat dicepatkan atau dilambatkan walau sedetik pon kan. Nak buat macam mana. The last time I saw her is when she played the sukaneka event dengan pakcik aku masa kahwin akak aku beberapa minggu lepas. Pasangan veteran tu menang. Even sepupu aku yang muda pon kalah ngan diorang. I was so happy to see that moment. Papepun, al-fatihah buat arwah (aku ta dapat melawat sebab jenazah dikebumikan cepat. pergi rumah sana pun tak dapat sebab kena teman nenek aku kat umah sorang2).

Aku teman nenek aku kat umah, tapi dia tido at most of the time. Hanya beberapa ketika je dia sedar. But at the times that she's awake, she's saying something weird, and also sounds scary.  So I tried denying all what she's said. Bukan tu je, aku bosan gila ok! Kredit phone tak de. Kalau jadi pape, satu2 no yang boleh didail cuma 999 je. Dah la lapar. Nak masak maggie macam tak rajin pulak. So aku pon tidur la lepas dah tak de pape lagi nak dibuat.

Bila cerita pasal kematian, aku takut. Ye la, kesakitan yang teramat sangat tu. Then I remembered something. I almost got hit by a car when I was about to cross the road few weeks ago. Aku ingatkan driver kereta tu nampak aku and hoping that she'll slow her car tapi rupanya dia tengah tengok tempat lain. Nasib baik aku berlari. Sikit lagi weyh. Aku tak nak duduk kat hospital. Sumpah bosan gila nanti. Papepun, syukur alhamdulillah...

Tadi petang, setibanya aku and my mom kat destinasi yang dituju, aku pon terajin pulak nak pergi kedai telefon untuk topup kredit telefon ni. It's almost a week my phone tak bertopup tau. Maaf lah kepada Zatul sebab tak dapat balas mesej kau yang kau tanya pasal tenet tu. Zawanah pon sama. Tak dapat nak bagi info pasal pertandingan tu. Selebihnya, thanks to Maxis kerana sudi MMS dan SMS saya. Sayang awak lah! Tapi kali ni je. Kejap lagi saya nak benci awak pulak, ok?

Aku pon topup la RM9 ke phone aku. Sebab rasa agak penting untuk contact akak aku. Tapi, satu demi satu mesej masuk mostly dari Hotlink menyatakan hutang kena bayar secara paksaan. Tau apa maksudnya?  Dia tolak SOS topup aku 2rgt stgah, BOTS pon tolak 2rgt sebab weekly renewal membership (padahal aku tak bukak pon natang tu) dan servis2 lain. And my final credit is only RM0.87. Best kan? Dapat guna mesej akak aku and call dia kejap je. Sakit je hati.

Sebenarnya the main reason I made this post is actually to share something about my recent experiment. LOL. Is it counted as an experiment? Tak pe tak pe. Tengok je la dulu. Dekat meja PC aku (atau lebih tepat, atas printer meja PC aku) ada 6 biji gelas. Setiap satu tu lain tempoh masa dia dah ada kat situ. Tapi yang paling lama ialah cawan yang dulunya berisi sedikit air coca cola. Aku rasa dah lebih seminggu cawan tu kat situ. Jadi apa yang berlaku? Of course la proses penyejatan yang berlaku. Dan apa yang tinggal adalah the main bahan makanan yang ada dalam air tu, gula. Ye, memang pon semua orang tau air bergas tu banyak gila gula dia kan? Memang pun. Hari tu masa cawan tu ditinggalkan, sikit gila je kot air dalam dia. Apa yang tinggal sekarang berkurang sikit je kuantiti air dia. Haih... Tengok la sendiri.


Err, yang hitam-hitam tu semut tau. Semut-semut yang terkorban ketika dalam usahanya mencuba untuk mencari sesuap nasi makanan untuk menyara diri mereka masing-masing. Al-fatihah kepada mereka. Semoga rahmat akan dicucurkan ke atas roh mereka. Amin...

Sebenarnya aku da ta dapat pikir lagi ni. Esok pagi ada lagi post lain sebagai membalas post dari seseorang. Tunggu tunggu.

Ini bahasa apa ye?

Kalau nak tau, aku memang anti gila ngan orang yang tulis menyusahkan orang lain nak paham. Atau pun aku menganggap sebagai 'penulisan gedik'. Aww!

Jauh kat dasar elemen paling dalam hati aku ni, aku dah ban awal-awal orang macam ni. Tapi bagi aku, mereka yang menggunakan penulisan ngada-ngada (tak payah la aku bagi contoh. korang mesti punya dah baca kat blog lain, atau memang dah tau sendiri) ni mungkin dia syok sendiri. Not that only (Bukan itu sahaja), mungkin jugak diorang tak tau yang orang lain tak suka. Orang cakap, still newbie in this internet thing atau sinonim yang lebih kasar, 'noob' (lol). Tapi kalau setakat tulis singkatan sikit2 tu, normal la.

Ni hah satu contoh. Pergh! Kalau aku bukan jenis orang yang tak jaga perasaan orang lain atau kat dunia ni cuma aku sorang je yang ada perasaan (orang lain tak), dah lama dah aku marah-marah dia tak tentu pasal. Syukur kepada Yang Maha Pencipta kerana masih memberi keizinan untuk aku berfikir lagi, especially pasal orang lain.

macam biasa la. Center klik untuk paparan sebenar in new tab.

Macam aku cakap kat atas tadi, bukan lah aku cuma suka kat orang yang skema tulis penuh-penuh macam aku ni. Cuma rasanya, tak perlulah kita nak menyusahkan diri sendiri tulis yang entah apa2 sedangkan we can just do that something easily. Eveb ada jalan mudah pun, nak buat benda susah buat apa kalau hasilnya sama. Ini bukan hasilnya sama, tapi lagi teruk sebab menyusahkan orang lain nak baca. Setakat tak guna caps untuk first letter of every sentence, that doesn't seem like a problem to me. Haih... Balik-balik aku cakap benda sama je. So let me stop eveything here. Wassalam...






P/s: Ada sape2 boleh bagitau aku bahasa apa yang beliau guna? Aku buat2 paham je tu. Err, korang boleh paham tak? Hehe.

Keputusan DiGi WWWOW Awards. Eh, tak adil kot.

Assalamualaikum..... At last, result for the DiGi WWWOW Awards has been revealed. And I expect that Oh! Media punya sites akan menang. Tak semua pun, sikit jadi lah. Tapi, wua! Aku sedih diorang tak menang. 
Here is the result





From the above page, the results can be conclude as the following
(Taken from here





  1. Best Internet For All Idea : A.F.O Radio
  2. Best Internet Good Award : Petfinder.my
  3. Blogger of the Year : Anwar Hadi
  4. Fave Malaysian Female Online Celebrity : Stacy
  5. Fave Malaysian Male Online Celebrity : Nicholas Teo
  6. Fave Person Over 40 : Brandjontan
  7. Fave Person Under 15 : Let It Be
  8. Fave Tech Head : The Techno Hut
  9. Must-Follow Personality : Anwar Hadi
  10. Online Shop Of The Year : Karysma Beads and Sequins
  11. Online Story Of The Year : Suzuki AFF Cup
  12. Picture Of The Year : Beautiful White Orchid
  13. Top Kay Poh : Lee Zi Wen
  14. Top LOL : BlogSerius
  15. Top Makan-Makan Expert : OhMalaysia
  16. Video of The Year : Anwar Hadi


First of all, serius aku cakap, aku tak kenal Anwar Hadi dan blog dia pun. Tapi dia menang 3 award sekaligus hah! Memang good lah! Aku cuma kenal blog Justkhai je. But he's not even in the finalist. Mungkin sebab dia punya blog in BM kot. Entah la. Patutnya tak boleh le macam tu. Sistem penapisan yang tak best betul la orang DiGi tu.

Ramai orang tak puas hati blog The Techno Hut tu menang. In fact, Amanz is much more popular, better and other ..er ..er lagi la. Blog TTH tu pon berdasarkan kajian, tak sampai setengah tahun pun beroperasi. Tak menarik langsung gila website tu. Justkhai lagi bagus tapi dia tak dapat masuk finalis pulak. Tapi antara finalist semua, sepatutnya amanz la menang. Blog popular, takkan aku ta pernah bukak kot. Haih... Tak paham la saya...

The only Oh! Media's sites yang masuk finalis cuma OhArtis! je under category Top Kay Poh (eh, ye ke?). Tapi tu pun tak menang. Yang menang tak tahu la aku siapa. Aku tak suka blogwalking blog-blog popular mahupun tak popular. Sebab nanti, 2-3 jam tak habis baca artikel banyak2 kat blog diorang tu. Hahaha.

Papepun, tahniah la pengendali Blog Serius tu. Guna platform Blogger je kot (yang lain guna Wordpress mostly. agaknya la) tapi menang je. Tahniah tahniah! Walaupun aku tak tau and tak kenal sape admin blog tu. Hehe.

Papepun, my hope is that the judges will be more relevant in choosing the winners for the next time's award. And aku nak Justkhai menang sebab kalau sesape yang memang follow dia, dia ta pernah pun tunjuk muka in the cyber world. Semua dia nak tapis. Kalau dia ambik award semalam, mesti la terbongkar identiti dia. Hahaha. Eh, jangan-jangan dia tarik diri tak? Tak mungkin....


Light writing

It's 5.14 am right now and I'm feeling such in a kind of bored. So much time wasted when I slept early after Isyak 'till I wake up at 4.30 am. Dah bangun, apa lagi? Solat le. Bukan senang/selalu terbangun pastu tak dapat tidur balik. Then panaskan air kejap, pastu buat milo'o panas. Aku buat milo'o sebab aku tak jumpa pun susu. Tu yang terpaksa guna gula tu. Bangun2 je bersin ye? Ini makan dia~ Kasi minum air panas. Lega weyh!

Masuk2 bilik aku je, jadi pelik. Lampu tertutup. Biasanya nenek aku tido lampu terbukak. Bila bukak lampu, tak de pulak nenek aku tu. Larh... Dia tido kat mana pulak? Rumah dia kot. Mungkin maklong aku balik. Entah, aktiviti malam aku sebelum ni fully filled with sleeping activity.

In just a few minutes, aku akan menjalankan tugas aku yang pertama as a new prefect, to be the one that will record those latecomers. Including me. One thing that make me so down, nak kena minta sign pihak2 tertentu and their comments as well. Sure sure lah komen diorang jadi camni nanti "Hah Azam ni datang lambat selalu. Cancel kan aje tak paya ambik dia jadi pengawas." Then terbit rasa menyesal tolak pengawas tahun lepas. Kalau aku jadi pengawas tahun lepas, tak do eh nak buat natang ni semua. Terpulang. Aku jadi pengawas pun tak ikhlas sebenarnya. Aku nak sijil je. Hahaha. Tapi ye la, kalau da diberi tanggungjawab tu, takkan aku tak buat kan? Aku tau la apa aku kena buat. Takkan aku nak dtg lambat lagi. Bising la cikgu2 lain kat cikgu yang approve aku jadi pengawas ni. Haih.... Lalala...

Anyway, FYI tadi aku datang awal gila lambat sikit. Aku terbangun lambat. Sebab tido lambat. Menyesal aku tido. Kalau aku tak tido, mesti tak bangun lambat punya. Biasanya, memang aku takkan tido pon. Then bangun at the time of 7.10 pagi. My first expression when the first time to watch at my clock like 'Ya Allah! 7.10 dah?' Tapi aku tetap cool lagi. Ambik towel pastu duduk kat kerusi meja dapur. Then abang aku keluar. Dia tanya, aku nak mandi dulu ke atau dia nak mandi dulu. Aku time tu serious tengah malas gila. Aku suruh la dia mandi dulu. 2-3 minit kemudian, terbit rasa kekesalan bagi dia mandi dulu. Haha.

Lepas tu aku da nekad. Alang-alang lambat, baik lambat terus. Aku pon get myself ready slowly la. Tak rushing sangat pon. Then sebelum keluar dari kereta, entah bape kali aku berdoa supaya lepas dari tahanan mana2 pihak pon aku tak pasti. Aku da redha je dengan tugasan kene jaga pagar belakang sekolah.

At last, aku pon 'selamat' sampai ke makmal biology pada pukul 8.00 pagi la lebih kurang. Alhamdulillah. Syukur syukur. Allah dah selamatkan aku. Padahal subuh punya solat dah lambat gila.

Sebelum keluar dari makmal biologi, cikgu tanya aku semalam kenapa tak datang. Aku tak jawab betul2 pon. Then aku terpikir satu jawapan. Aku cakap la, aku terbangun lambat. Kalau datang sekolah, nanti kena denda. Baik ta paya datang sekolah, tak kena apa2. Pergh! Akhirnya dapat jugak aku cakap ayat camtu kat cikgu. And aku berharap dia dapat menyuarakan pendapat aku pada cikgu2 lain. Lagipun cikgu tu ok. Kalau dapat cakap kat cikgu disiplin yang selalu tahan aku, lagi aku suka/puas gila. Lepas tu cikgu aku tu paham la kot. Aku nak mereka nampak bahawa datang lambat is better than not coming at all. Hwahwahwa! Sebelum keluar, dia ada nasihat siket2. Herm...

Ok ok dah. Niat aku cuma nak buat post 2-3 perenggan je. Ni dah tertaip banyak. Air milo aku pon tak habis lagi ni. Ok tata semua. Salam....

P/s: Melecur sikit lidah aku sebab tak sabar nak tunggu air milo tadi tu panas. Haytoi!

Suka duka 26 Jun 2011...

POST NI PANJANG. AND MUNGKIN MEMBOSANKAN. SAJE BAGITAU AWAL2.

Assalamualaikum. I'm bored. And I feel like writing right now. который хочет умереть? It means, sapa mau mati? Hehe. Sorry sorry sorry.

24 Jun (Jumaat)
Lepas balik solat Jumaat, aku pegi memenatkan diri angkat and susun sofa dengan abang aku. Dengan bahagian dalam rumah di'clear'kan sebab pelamin akan dipasang dalam tu. Plus ada orang yang bertandang untuk upacara pernikahan lagi, mesti la kena kuarkan semua minatang2 tu. Lepas dah siap angkat sofa buang sampah, aku tertido kot. Eh, iye ke? Aku pon da lupa. Then malam aku ajak akak aku pegi Pontian cari barang. Tapi dia tak nak. Lepas dinner, bapak aku nak kuar. Dia baru nak masuk kete tapi aku punya meal belum habis. Dengan sepantas kilat aku kejar and jerit 'Abah abah! Nak pegi Pontian eh? Kejap nak ikut!'. Pastu dia pon suruh aku makan cepat sikit. Aku pon terus ke dapur sambil habiskan makanan (makan sambil berjalan). Lepas basuh pinggan, tukar baju seluar.

Oh, sebenarnya aku nak beli external harddisk. PC punya disk da penuh. Nak masuk dlam netbook, minatang tu da lembab. Nanti nak format. Tapi nak kena backup jugak. Kalau tak habis la gambar tu semua hilang sama sekali. Nak backup pon nak letak mana. Nak transfer gambar dari kamera ke PC/netbook pon tak sampai hati tengok keadaan masing2. Akhirnya, terbanglah RM200 dengan 500GB (je). Nak beli 1TB orang tu kata dah habis. Kedai lain da tutup sebab dah malam. Terpaksala beli jugak kalau tak, habis la semua file aku kena format.

Malam tu aku main PSP sampai pagi. Tapi tak de la pagi sangat. Mungkin sampai pukul 2 je kot. Sebab bosan. Nak tido rasa macam rugi pulak. Pastu aku tido berbantalkan tilam dekat lantai. Tilam single. Kat situ mak aku tido. Aku pon tumpang la tilam tu jadi bantal aku.

25 Jun (Sabtu)
Aku bangun dengan keadaan yang blur. Sebab tido pun macam selesa ngan tak je. Tu pon sebab heroin bapak aku kejut suruh solat subuh. Bila aku bangun balik pagi tu, macam dah ramai orang kat luar. Saudara-mara lah yang ramai. Diorang tolong kemas2 siket2 kot. Nak kata tolong masak sangat, memang tak kot. Sebab ambik catering je.

Walaupun orang semua buat hal masing-masing kat luar, aku masih kat dalam bilik berurusan dengan PC aku. Kat luar macam tak de pape pon. Saudara mara? Lelaki yang boleh buat geng ada la 2 orang. Sepupu aku si Epy dengan Ajib. Tak rasa awkward sangat bergaul ngan diorang. Yang lain2 ada siket.

Pastu, Khalid call aku. Tapi aku

Hari Sukan sekolah wey!

Macam poyo je kalau aku nak cerita pasal hari sukan kat sekolah aku. Tapi apa aku kesah. Bosan tau. Plus, aku tengah sedih. Dia maksudkan aku ke?

Pagi tadi aku datang sekolah bole la dikatakan awal. Pukul 7. Aku da cakap, aku memang bole datang awal. Cuma saja je malas sikit. Tu pon aku datang awal sebab memikirkan komitmen penting untuk hias khemah rumah sukan. A day before that, dah tolong sikit sampai petang tapi tak siap. Pastu malamnya aku kene rasuah tertolong pulak rumah sukan maju buat persiapan diorang. Sebab aku nak jumpa Shafiq. Dia kat situ. Aku pon pegi la.

Our presence to school at night is not wasted just like that. We've been planning of doing some sort of paranormal activity but due to "Pak Guard's threat" that can possibly spoil our plan, we cancelled it. But that night, we took all the chances to replace pak guard's job. Hehe. Aku, Shafiq dengan Zulkifli (tanpa kehadiran Khalid) jalan2 kat tempat yang kononnya seram. But all to no avail. Walaupon ada ambik gambar and record, tak nampak pape pun. Bosan gila! Dah la tak dapat menerokai bangunan H. Laluan ke tannga is visible by the cikgu sekitar situ.

Tadi sampai2 je kat sekolah, terus pergi bilik guru and tanya, ada pape lagi tak nak dibuat. Pastu cikgu suruh staple bunga kat ribbon. Masa kat site perhiasan, aku pon tolong la pape yg patut. And last skali, main tampal2 bunga. Nasib baik la Fajar banyak tolong. Hehehe.

Aku tak ada ambik port kat mana-mana acara. Tak layak pon. Kalau layak pon, ingat aku nak ke? Oleh itu, sepanjang sukan, aku lepak ngan Shafiq je. Bukan apa, aku risaukan dia je. Tapi sedikit melegakan aku, pagi tadi dia makan ubat. Jadi Alhamdulillah, dia ok je kat sekolah tadi. Syukur-syukur.

Masa awal-awal, ramai orang bising/menyibuk tanya soalan dan benda yang sama. Dia tanya, aku rumah mana? Apsal aku pakai baju rumah bistari (biru) tapi ada and menolong kat rumah semarak (merah). Aku bosan menjawab benda yang sama. Aku cakap la aku tak ada baju rumah semarak. Kejap lagi (masa rehat) aku beli la.

Bila rehat je, aku terjah masuk dalam koperasi. Aku ajak Shafiq bukak koperasi bahagian belakang tapi mula-mula dia tak nak. Pastu aku suruh dia tunggu luar sebab aku nak pegi cari baju sukan semarak. Then cikgu masuk, dia bising sikit sebab kitorang tak bukak kedai kat belakang. Shafiq pon terpaksa masuk jugak tolong handle. Rupanya cikgu dah sediakan stok penuh dalam peti ais tu nak jual kat student2. Hehehe.

Maka selepas rehat, melayanglah RM17 (17 je harga baju tu) beli baju rumah semarak. Pastu ada yang cakap membazir la apa la. Bukan membazir, tapi saje nak bangga diri kalau rumah semarak menang nanti. Bila aku tukar baju rumah sukan dari biru ke merah, diorang pon bertanya jugak. Diorang cakap, tadi aku pakai baju biru, sekarang merah pulak. Kenapa tukar? Aduh minaci, aku nak je cakap camni, 'Pakai baju biru salah, tukar baju merah pon salah' tapi tak sesuai pulak. Diorang tak salahkan aku pon.

For the result, Rumah Bistari menang perbarisan, hiasan khemah, acara olahraga dan keseluruhan. Jahat kan diorang semua nak conquer. Rumah Semarak naib johan keseluruhan dan olahraga je. Tapi ok la. Better than other bottom 2. Aku tak kisah sape2 menang. Sebab aku macam tak de sumbangan je tahun ni.

Oh ye, I made this picture as my profile picture in Facebook. Pic was taken by Athirah during the night before the err (buffering lupa sukan in english) School's Sports Day at school. Hehe.


Ini lah dia namanya, muka macam bunga di taman tapi hati sumpah, jahatnya Tuhan saja yang tahu. Hehe.

P/s: Ye ye ye. Kami tahu kami cute. xD

Review filem Transformers 3: Dark of The Moon. Best ke?

Sape je tak tau filem super gempak ni? Oleh kerana citer ni hot sangat orang asyik cakap-cakap je, and aku pon bernasib baik sebab dapat tengok (aku jarang tengok movie kat cinema melainkan ada orang nak bawak), aku pon nak buat review siket-siket pasal citer ni. And jangan risau. Aku akan cuba untuk tak spoil jalan citer bagi yang belum tengok and rasanya nak pegi tengok. Contohnya macam scene Optimus Prime kene bom sampai berkecai jadi abu, Bumblebee punya tayar kereta haus, dan hero citer ni bawak kete sampai masuk gaung. Hehe. Gurau saja lah saya.


Kalau dua tahun lepas, abang sulung aku yang ajak tengok Transformers 2 and memang rasa teruja dengan effect dan CGI yang diorang buat. Tahun ni, akak aku pulak ajak pegi tengok. Dia ngan hubby dia sebenarnya nak balik JB. Esoknya sekolah. Dia suruh aku cuti lagi sehari balik esok pagi. Aku tak mau la. My love marah nanti sebab hari tu dah tak sekolah. Fortunately, abang aku pon nak tengok. Suka betul aku. Tapi bapa aku mula2 tak bagi aku keluar. Kata dia pelajaran merosot. Argh! Sakit hati aku. Tapi aku ada hujah tersendiri. Dia bagi jugak akhirnya. Reason tak bagi sebab aku tak sekolah hari tu, second, sebab aku dapat ranking no 8 (sebenarnya aku memang tak buat betul2 pon. Dia tak tau aku pena dapat ranking 9. Biase la tu.), and reason terakhir sebab movie start pukul 12.30 malam (29 Jun tu la). Haha. Risau aku tak sekolah lagi esok pagi kalau ngantok sangat. My sister and brother pon cakap camtu. Aku balas la, 'Ala, Ajam tak tido pon dah biasa'. Biasa kalau kat rumah pon, memang pukul 2-3 pagi jugak aku tido sebab rasa rugi kalau tido awal. Hehe.

Papepun, esoknya aku pegi jugak sekolah walaupun sampai rumah pukul 4 pagi. Seronok gila abang aku speeding sampai 190km/j masa on the way balik. Highway tak de orang. Tu pon dia cakap dia belum tekan habis. Kalau tak de selekoh kat depan tu, 200 lebih pun boleh sampai tu. Waah! Best gila!



Sebelum aku mula, meh aku pastekan sinopsis dia yang aku ambik dari gua.com.my


Sinopsis filem Transformers 3: Dark Of The Moon

Transformers: Dark Of The Moon mengisahkan tentang misi Decepticons untuk menghidupkan kembali planet Cybertron setelah lama musnah dalam peperangan. 
Hanya terdapat satu cara untuk memastikan hasrat mereka itu tercapai iaitu membawa Cybertron ke bumi. Untuk membawa Cybertron ke bumi Decepticons perlu mendapat bantuan ‘orang dalam’ Autobots kerana hanya dia yang tahu cara untuk mengendalikan teknologi yang dicipta oleh Sentinel Prime.

Seperti biasa, Sam Witwicky dapat menghidu kejahatan Decepticons ini dan dia bersama-sama Autobots berusaha sedaya-upaya menghalang misi jahat Decepticons yang mahu menjajah bumi.



Bagi filem Transformers 3 ni, memang aku tak sabar-sabar sangat nak tengok. Tapi hampeh betul, awal-awal je tunjuk scene GF baru Sam Witciky (hero) [yang menggantikan Mikaela (Megan Fox)] masuk bilik dengan baju seksi dari angle bawah. Dekat-dekat pulak tu. Nasib baik aku cepat-cepat tengok phone. Bongok punye agenda US. Dalam filem pon nak rosakkan orang.

Tak best ok heroin citer ni. Macam tak de function je dia dalam filem ni (sebenarnya ada tapi kat part last). Tak de lagi bagus. Tapi kalau Megan Fox ada, best siket. Kalau tiba scene dia dengan hero dua-dua orang je, confirm hampeh gila. Poyo tau, nak selamatkan sorang pompan padahal surroundings especially the whole world is in danger (tapi kalau aku pon buat jugak. Hahaha). Bab percintaan antara hero dengan heroin macam buat spoil betul dalam filem ni.

Plot cerita filem ni bagi aku serius tak teratur langsung. Memang tak teratur kalau nak dibandingkan dengan Transformers 1&2. Kenapa? Sebab meleret-leret bagi satu-satu cerita dengan citer yang lain. And lepas separuh tayangan, latar tempat dia kat bandar tu je. Tak de tempat lain. Bosan ok. Lama sangat kat tempat tu. Kalau nak dibandingkan dengan no 2 punya, walaupun latar tempat dia banyak kat padang pasir, but at least ade jugak background piramid, petra dan lain-lain. Best jugak. Puas tengok. Tak terhad kat satu tempat yang dikelilingi bangunan-bangunan yang buat orang nampak chaotic sangat. Sampai otak pun ikut chaotic jugak.

Then time Optimus Prime kononnya kembali menyelamatkan keadaan, kejap je dia dah kecundang balik. Bukan sebab kecundang dengan musuh, tapi kecundang sendiri. Poyo sungguh. Lepas dah lama sampai orang pun terlupa pasal dia, baru dia diselamatkan balik. Haiyo!

Kemuncak cerita ni tak sampai ke hati langsung. Mudah sangat pihak jahat tu mati. Kalau Transformers 2, agak susah la kan sebab adventure gila si hero tu nak sampai ke Optimus Prime yang mati sementara. Tapi Transformers 3 punya kemuncak buat aku pikir, 'Kenapa dia tak buat benda camtu dari awal-awal pertempuran tadi? Boleh sangat kot'.

Papepun, advantage Transformers 3 ni memang superb dari segi effek CGI dia yang serius nampak real gila. Memang tak rugi orang yang bayarkan tiket wayang filem ni. Kalau tengok robot-robot dia, memang terpukau gila la. Macam mana lah orang Malaysia tak de yang dapat buat macam dia ye? Lagi satu, orang kata filem ketiga ni kurang lawak than second. Tapi bagi aku sebaliknya. Ada scene yang buat aku tak nak berhenti ketawa. Haha.

Megatron punya babak tak banyak sangat. Kesian dia sakit. Sedih pulak aku tengok. Tapi dia jugak lah punca kematian dia sendiri sebenarnya. Hehehe. Padan muka.

Original Soundtrack (OST) filem ni pon lain je. Macam emo sikit. Tapi masih mengekalkan kumpulan Linkin Park sebagai penyanyi dia. Apa ye tajuk dia. Iridiscent kot. Saje la tu dia nak suruh kita berdrama sikit untuk filem ke-3 ni, sebab tu OST dia tak se'rock What I've Done dengan New Divide.

Papepun, lepas citer ni habis ditayangkan, memang aku rasa macam nak bagi tepukan je. Sebab teruja sangat dengan kehebatan filem ni. Sama macam masa aku tengok Transformers 2 dulu. Dia punya effek real sangat. Tapi aku lebih puas tengok Transformers 2.

Dari segi jalan cerita, aku bagi 3.0 rating out of 5.0
Dari segi kesan CGI, aku rate 4.9/5.0
Dan secara overall, aku bagi 3.6/5.0.

Jangan tanya kenapa rendah sangat lagi sebab jawapannya plot citer buat spoil.

P/S: Aku bukan nak komen banyak-banyak. Filem ni memang bagus, gempak dan yang sinonim dengannya. Kalau suruh aku buat memang tak dapat lah. Aku cuma bagi review je. Hehe. Eh, aku tak spoil kan? Aku tak de cakap yang Ironhide mati kan? Lalalala.