Light writing

It's 5.14 am right now and I'm feeling such in a kind of bored. So much time wasted when I slept early after Isyak 'till I wake up at 4.30 am. Dah bangun, apa lagi? Solat le. Bukan senang/selalu terbangun pastu tak dapat tidur balik. Then panaskan air kejap, pastu buat milo'o panas. Aku buat milo'o sebab aku tak jumpa pun susu. Tu yang terpaksa guna gula tu. Bangun2 je bersin ye? Ini makan dia~ Kasi minum air panas. Lega weyh!

Masuk2 bilik aku je, jadi pelik. Lampu tertutup. Biasanya nenek aku tido lampu terbukak. Bila bukak lampu, tak de pulak nenek aku tu. Larh... Dia tido kat mana pulak? Rumah dia kot. Mungkin maklong aku balik. Entah, aktiviti malam aku sebelum ni fully filled with sleeping activity.

In just a few minutes, aku akan menjalankan tugas aku yang pertama as a new prefect, to be the one that will record those latecomers. Including me. One thing that make me so down, nak kena minta sign pihak2 tertentu and their comments as well. Sure sure lah komen diorang jadi camni nanti "Hah Azam ni datang lambat selalu. Cancel kan aje tak paya ambik dia jadi pengawas." Then terbit rasa menyesal tolak pengawas tahun lepas. Kalau aku jadi pengawas tahun lepas, tak do eh nak buat natang ni semua. Terpulang. Aku jadi pengawas pun tak ikhlas sebenarnya. Aku nak sijil je. Hahaha. Tapi ye la, kalau da diberi tanggungjawab tu, takkan aku tak buat kan? Aku tau la apa aku kena buat. Takkan aku nak dtg lambat lagi. Bising la cikgu2 lain kat cikgu yang approve aku jadi pengawas ni. Haih.... Lalala...

Anyway, FYI tadi aku datang awal gila lambat sikit. Aku terbangun lambat. Sebab tido lambat. Menyesal aku tido. Kalau aku tak tido, mesti tak bangun lambat punya. Biasanya, memang aku takkan tido pon. Then bangun at the time of 7.10 pagi. My first expression when the first time to watch at my clock like 'Ya Allah! 7.10 dah?' Tapi aku tetap cool lagi. Ambik towel pastu duduk kat kerusi meja dapur. Then abang aku keluar. Dia tanya, aku nak mandi dulu ke atau dia nak mandi dulu. Aku time tu serious tengah malas gila. Aku suruh la dia mandi dulu. 2-3 minit kemudian, terbit rasa kekesalan bagi dia mandi dulu. Haha.

Lepas tu aku da nekad. Alang-alang lambat, baik lambat terus. Aku pon get myself ready slowly la. Tak rushing sangat pon. Then sebelum keluar dari kereta, entah bape kali aku berdoa supaya lepas dari tahanan mana2 pihak pon aku tak pasti. Aku da redha je dengan tugasan kene jaga pagar belakang sekolah.

At last, aku pon 'selamat' sampai ke makmal biology pada pukul 8.00 pagi la lebih kurang. Alhamdulillah. Syukur syukur. Allah dah selamatkan aku. Padahal subuh punya solat dah lambat gila.

Sebelum keluar dari makmal biologi, cikgu tanya aku semalam kenapa tak datang. Aku tak jawab betul2 pon. Then aku terpikir satu jawapan. Aku cakap la, aku terbangun lambat. Kalau datang sekolah, nanti kena denda. Baik ta paya datang sekolah, tak kena apa2. Pergh! Akhirnya dapat jugak aku cakap ayat camtu kat cikgu. And aku berharap dia dapat menyuarakan pendapat aku pada cikgu2 lain. Lagipun cikgu tu ok. Kalau dapat cakap kat cikgu disiplin yang selalu tahan aku, lagi aku suka/puas gila. Lepas tu cikgu aku tu paham la kot. Aku nak mereka nampak bahawa datang lambat is better than not coming at all. Hwahwahwa! Sebelum keluar, dia ada nasihat siket2. Herm...

Ok ok dah. Niat aku cuma nak buat post 2-3 perenggan je. Ni dah tertaip banyak. Air milo aku pon tak habis lagi ni. Ok tata semua. Salam....

P/s: Melecur sikit lidah aku sebab tak sabar nak tunggu air milo tadi tu panas. Haytoi!
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

What do you feel?