Jika anda mahu unfriend di Facebook...

Assalamualaikum...

Oleh kerana aku tengah berada dalam keadaan yang bosan terlampau and aku pon rasa nak mengarut kejap, maka aku nak lah menaip kat blog ni. Hegh! Ayat aku tak gramatis.





Ok. Kebelakangan ni, banyak kali aku ternampak kat Facebook status-status yang poyo yang menunjukkan diorang tu dah banyak gila friend. LOL! Bangga ke ada banyak friend? Status yang aku maksudkan contohnya macam

'Sudah tiba masanya nak buang friend yang terlalu banyak ni.'
'I nak buang mereka yang sombong dan tak bertegur'
'Alamak! Friend dah penuh lah. Kene delete friend nampaknya'

#Err.. Ayat di atas tiada kene mengena dengan mana-mana individu. Tu aku yang create sendiri contoh-contohnya ok.

Bila aku baca status macam tu, reaksi aku macam


'Whatta . . . ! Asal berlagak sangat budak ni?'

Sometimes ada jugak tu yang poyo gila cakap nak block terus. Pergh! Nampak benar lah dia punye kehebatan tu. Kalau mereka tu dah cakap macam tu, tak payah tunggu dia block aku, biar aku yang buat dulu.

And aku jugak paham dan tau, kadang-kadang mereka tu bukan lah nak tujukan kepada semua kawan FB diorang, tapi hanya segelintir satu dua orang je. Tapi kalau ye pun satu dua orang, just give them a PM la. No need to post it in a status. And if it's not sorang dua, then make your status clear so others won't get offended.

Tapi aku pun akui jugak, ramai hot girls out there yang gunakan DP yang boleh buat guys cakap 'Pergh! Lawa seyh girl ni. Gua nak add lah' akan dapat friend request yang berduyun-duyun setiap hari. And these girls ni pun akan approve jugak lah kan. Kalau rasa tak suka dikacau, then tak perlulah approve mereka yang tak dikenali. Tapi bila guy-guy tu tegur pulak, jangan pulak fikir 'Wah! Mesti mamat ni nak usha aku ni. Malas aku nak layan dia. Geli je.' In this case, girl tu akan rasa dia tu macam bagus je tak nak kawan dengan orang yang kononnya tak ada rupa. Tapi cuba kalau mamat hensem yang tegur. Heh!

Kadang-kadang, Facebookers ni jugak akan cakap nak unfriend dengan mereka-mereka yang sombong. Hey! What do you think they are? Robot ke? Kalau diorang tu jenis sama species yang ramai gile friend sampai penuh 5k tu, how long do you think it takes to communicate with those 5K friends?

Kesimpulannya, if you feel like removing 'sombong' friends tu, just do it. They don't really care actually. They don't know you either. If they do, they'll re'add you afterwards. And isn't it impossible that you'll unfriend with someone you know? Unless that they're your enemy. That's why I said that only approve anyone you know :)

#Cakap pasal enemy, I think that Facebook should add 'Add as enemy' feature in their upcoming update. LOL.





P/s: Sorry post ini mungkin akan menyinggung ramai pihak. Maaflah. Ini cuma pandangan saya sahaja. And sudah tentunya, apa yang aku cakap tak semuanya betul. Tak gitu?
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

What do you feel?