Antara nasihat, membebel, teguran & menghentam

Assalamualaikum...

THIS POST HAS NOTHING TO DO SPECIFICIALLY WITH ANYBODY TAU! KALAU ADA YANG KURANG SELESA, THEN TELL ME WHAT CAN I DO TO HELP :-)

Yah! Gua kembali lagi dengan ayat-ayat yang menyakitkan hati.
Oleh kerana semalam aku tak dapat tidur, kakak aku mencadangkan aku untuk update blog.
Then masa tu lah aku tetiba terfikir "Eh, aku ada blog rupanya ye!" Hahaha.
I told her that I'll post something hari ni sebab nak menaip semalam malas nak bukak PC.

Back to the title, dah lama sebenarnya aku mengimpikan untuk bincang pasal hal ni.
Cuma aku rasa sebelum ni yang apa yang jadi macam masih hangat macam tahi ayam lagi.
Means aku terpaksa la tunggu dia jadi tahi ayam yang da sejuk so tak de la mana2 pihak terasa sangat.
*korang perasan tak apsal la aku cerita pasal tahi ayam pulak ni? Aku pun pelik....





Masa darjah khas dulu ada subjek Hadis. Means on that subject memang akan belajar pasal Hadis Rasulullah lah kan. Aku ada ingat sampai sekarang lesson yang ustazah aku ajar dulu.
"Bila kata-kata yang mendatangkan kebaikan, itu adalah nasihat. Jadi jangan kata mak kamu membebel, sebab itu adalah nasihat"
(Actually, ayat beliau not exactly macam yang aku tulis. Itu just isi dia saja. Lupa la weyh! Hampir 4 tahun yang lepas kot).

Sejak dari tu, bila orang cuba untuk membebel kat aku, aku dengar betul2 isi dia. Kalau ada yang baik, aku classify sebagai nasihat. Tapi kalau tak de memang aku suka hebahkan yang ada orang tu MEMBEBEL kat aku. Tapi nampaknya susah nak cari kategori membebel ni. Err, aku selalu cari bila aku berhadapan ngan cikgu. Hahaha!

Ok. Next,

Part Conan mengaku dia Sinichi kat Ran

Kalau nak tau, cerita Detective Conan tu memang aku minat. Hahaha. Lagi aku minat time part dia dengan girlfriend dia si Ran tu.

Tapi kalau korang selalu tengok la kan, time si Conan nak mengaku je yang dia tu Sinichi, ada je halangan. Jangan harap lah yang dia akan mengaku kat mana-mana episod sebab sememangnya takkan. Penulis dia kan pandai...

Tapi tadi aku jumpa satu video kat youtube yang si Conan tu mengaku yang dia tu Sinichi kat Ran tu. Tu antara scene romantik kot. Aku bosan2 cuti ni memang nak tengok citer Conan je. Hahaha. Panjang pulak aku ulas pasal cerita kartun ni. Papepun, discover yourself lah. Satu lagi pesanan, video ni part ketiga dari keseluruhan episod. Kalau nak tau apa sebenarnya yang

Gambar masa gerhana bulan semalam

Nampaknya saya, Mohd Norazam telah menjadikan diri sendiri gila sebab buat post pagi-pagi. Tapi tak de la pagi mana pun.

Jadi sebelum semuanya hilang, I just wanna tell that mimpi aku best semalam. Best sebab it's kinda adventure dream which it end with me being a hero and save the whole world. Woahahaha! So what's the dream about? Surely la aku tak cakap. Unless memang aku ni kanak2 sekolah rendah, memang aku nak semua orang tahu. Hahaha!

Ok ok habis dengan tu. Sebenarnya aku nak post jugak kat blog pasal gambar yang aku ambik semalam. Niat di kalbu ingin mengambil gambar gerhana bulan. Tapi memandangkan kamera saya hanya sekadar menepati syarat je and aku memang tak de lens yang panjang macam rail kereta api tu, so gambar dia jadi la tak nampak sangat. Gambar bulan yang aku ambik sebelum ni lagi besar. Tapi masa tu aku ambik gambar bulan tu sebab memang fenomena bulan paling dekat dengan bumi so sememangnya akan nampak lagi besar la.

Lama aku duduk kat luar rumah tu sorang2 tunggu bulan tu gerhana penuh. 1 jam lebih jugak kot. Then aku duduk la atas bonet kereta ayah aku. Err sebenarnya bukan duduk tapi baring terus. Langit cerah pulak tu. Memang favourite den lah tengok bintang2 yang cantik2 tu sambil

Menyumpah-nyumpah di Facebook?

Assalamualaikum... It's Thursday night and I feel bored. So it's time for blogging. Haha. Tak de kene mengena pun.

Berbalik kepada tajuk tadi. Memang, aku bukan orang pertama yang cakap pasal ni, aku cuma nak bagi pendapat daripada pandangan aku sendiri je.

Sebenarnya dah lama aku perhatikan kat Facebook pasal benda ni. Tau lah geram kan. Aku paham sangat naluri nak lepas geram kat Facebook ni. Tu pun kalau memang dah rasa tak de jalan lain lagi yang bole puaskan hati sendiri tu. Aku pun memang suka kot kadang-kadang buat camtu.

Tu bukan masalahnya sekarang. Ok tak pe kalau memang nak lepas geram kat Facebook tu, tapi tak boleh ke kalau tak guna perkataan-perkataan yang menyumpah seranah semua tu? I mean, memang mendalam ke kepuasan tu? Sorrylah, aku dah lama kot bersara buat benda camtu. Bukan nak cakap aku baik, tapi aku cuma rasa, kalau aku jadi orang lain and tengok aku buat benda camtu, erk, rasa macam apa lah kan...

Yang lagi menyakitkan mata aku, yang buat status macam tu perempuan. Aiya! Dear girls out there,

Perancangan aku untuk jadi kaya

Bila orang tanya cita-cita aku, aku akan jawab 'BANYAK'. Sebelum ni ramai cikgu kat sekolah tanya tentang cita-cita. Time ni lah aku suka gila nak jawab. Sebab cita-cita aku besar yang almost impossible nak capai. Sampai lah turn kawan kelas aku yang bangsa Cina pulak jawab. Dia dengan selamba jawab 'Nak jadi kaya'. Then aku terfikir, ape yang dia cakap tu memang betul agaknya.

Salah satu daripada cita-cita aku yang aku memang nak capai ialah doktor. Ok sila gelakkan dan ketawakan dan kalau boleh doakan sekali supaya tercapai. Hahaha! Tu cita-cita yang berkaitan pekerjaan. Kalau ditanya pasal impian, yang tu pun banyak jugak. Salah satu ialah nak pakai kereta idaman aku, Ferrari. Woahahaha! Then aku terfikir lagi. Kalau setakat jadi doktor, berapa lama aku boleh kumpul duit dapat beli benda tu. Dan aku berusaha gila-gila untuk capai impian aku tu.

Aku teringat ustaz aku pernah bagitau, 9/10 rezeki adalah kepada orang yang berniaga. So aku pun berancang that one day I want to have my own business, my own brand. So in the future, aku nak kumpul modal and start a business. Dengan jadi orang yang berniaga, of course la we'll gain something based on how hard our effort is.

Tapi aku nampak satu lagi karier yang senang gila dapat buat orang jadi kaya. Iaitu dengan buat filem. Haritu aku bual-bual dengan Dayat and aku ajak lah dia buat filem sebab nanti boleh jadi kaya. Ye aku tau buat filem tu bukanlah something easy, tapi aku macam minat dengan penghasilan video. Yes, editing dan semua tu lah. Rasa satu kepuasan bila dapat hasilkan satu karya video yang orang suka.

Masa tengok filem Ombak Rindu haritu, banyak scene yang buat orang ketawa walaupun cerita tu just ber'genre drama dan sedih. At some point, I spot some scene yang bila aku fikir balik, senang-senang je boleh buat orang ketawa terbahak-bahak gila bila ditambah with something simple. Oh please, why so serious ley? Dalam hati aku terdetik, 'kalau lah aku seorang director...'

In conclusion, aku terfikir, kalau dapat tubuhkan syarikat producer filem pun best jugak kan? Woahaha! Aku dah gila dah ni. Papepun, manusia hanya merancang tapi kita tahu Allah dah tentukan semuanya. Sebagai manusia, bukanlah bermaksud kita hanya berserah seratus peratus. Usaha tu yang penting. Aku ingatkan diri aku sendiri jugak lah ni. Demi mencapai impian-impian aku, insyaAllah. Hehe ;)

Teknik mandi air sejuk pagi-pagi

Tadi masa mak aku kejutkan aku tidur, dia cakap tak ada 'current' (elektrik). Banyak benda yang aku tak suka akibat daripada fenomena tersebut. Satu, aku tak dapat cas phone aku yang bateri dia tahap nazak. Dah la cepat habis bateri. Phone tu pulak penting nak guna sebab tak lama lagi ada kelas komputer kat Pontian so senang lah contact akak aku.

Kedua, aku terpaksa bersiap-siap bersihkan badan mandi guna air sejuk. Pergh! Hormon badan aku dah la belum stabil lagi masa tu. Menggigil gigil lagi. Sebab tak cukup tidur. Tapi tak de la tak cukup sangat pun. Pukul 2 kot tidur semalam sebab layan citer Transporter kat TV dengan abang aku. Aku pegi kelas, akak aku hantar. So dia dah siap, dia suruh aku siap pulak. Keje nak menjerit aje dia nak suruh aku siap cepat.

Aku tak tau berapa lama aku dalam bilik air tu terfikir 'Agak-agak bila la aku akan habis melalui ini semua (mandi air sejuk tu la)' tapi aku yakin memang cukup lama sebab akak aku da bebel2 da. Hahahaha! Akhirnya, with using the power of my mind, aku berjaya melaluinya dengan dalam keadaan lebih tenang. Ok here's the tips.