Selamat tahun baru, selamat kembali ke sekolah :)

To be honest, masa aku zaman sekolah rendah dulu, aku memang orang kata kememeh, selalu nangis masa nak ke sekolah. Lagi-lagi masa aku first time naik sekolah rendah. And now, aku dah habis da zaman sekolah tu. Aku tak nak kata masa tu cepat berlalu. Sebenarnya masa tu macam biasa je, tak de cepat tak de lambat. Mungkin atas sebab kita fikir dulu kita camtu, pastu tanpa memikirkan hari2 yang kurang penting antara waktu sekarang, terus skip, memang la rasa sekejap. Dalam 10 tahun yang lepas, banyak sangat dah yang jadi kat aku. Tak perlu lah aku nak list kan semua tu kat sini. Sebab terlalu banyak sangat, and yang paling penting, TAKDE ORANG KESAH PUN. Hahahaha.

Dan memandangkan tahun 2013 dah tiba, zaman sekolah aku yang dah berakhir bagi penghuni rumah ni rupanya disambung gilirannya oleh anak sedara aku yang baru nak naik tadika tak lama lagi ni. Macam biasa lah, kelengkapan untuk dia disediakan semua. Antara yang excited, atuk dia kot. Sebenarnya bukan excited cuma aku tak tau nak pilih perkataan apa kot. Sebenarnya camni, aku tengok lah bapak aku tu beriye la pesan itu pesan ini kat anak sedara aku. Bila aku tengok situasi ni depan mata aku, aku teringat yang bapak aku pernah buat kat aku jugak dulu kat aku masa kecik2. Sebenarnya banyak sangat yang dipesan. Semua tu untuk kasi aku senang, tak kelam kabut, semua benda tak kurang. Aku je yang tak nampak sangat. Semua benda lah. Tak tau lah nak terangkan camane lagi. Sayu lah hati aku. Bila sampai sekolah, aku pun sedaya upaya lah nak ikut semua pesanan tu. Tapi bnyak sangat. Bila aku rasa aku fail satu pesanan, tu yang buat aku sedih, and aku pun nangis la. Sebenarnya bapak aku care sangat kat aku. Semua tu utk kebaikan aku. Alhamdulillah, at least sekarang aku ni jadi orang jugak. Kira tak de la teruk sangat. Pernah lah gembirakan hati mak bapak aku utk keputusan UPSR dengan PMR tu. SPM je tak tau. Rasanya menghampakan kot. Haih haih haih tak pe lah kita tunggu la lagi 2-3 bulan ni camane....

Citer pasal tadika, dulu aku cuma start belajar masuk tadika masa umur 6 tahun. Tak macam budak2 sekarang, 5 tahun dah dihantar ke tadika. Tapi memang masa tadika lah aku paling nakal, degil. Mula2 tadika kat tadika KEMAS. Tapi aku selalu nangis2 bila kena tinggal. So aku dipindahkan ke Tadika Agama Johor atas alasan lebih dekat dengan rumah (memang pun). Lagipon tak ramai sangat budak kat situ. Err, aku ada mention sekali tak yang aku suka sebab cikgu tu cantik masa tu? Hahaha! Papepun aku memang selesa gila kat sini. And Alhamdulillah, kecik2 lagi macam2 penerapan ajaran agama dah dikasi kat aku dekat TAJ ni. Tapi serius memang nakal gila. Cikgu mengajar kat depan, aku main lompat2 atas meja kat belakang, bergaduh dengan budak lain (sekarang selalu jugak jumpa kat masjid lepas Isyak sejak habis sekolah ni), bawak mainan pistol getah pastu aku tembak kawan aku sampai nangis. LOL last time aku tengok budak tu time tu dia dah join geng2 yang gengster2. Sekarang tak tau kemana. And lastly, tah camane nakal2 camtu final exam tadika boleh pulak dapat first ranking dalam kelas. Hahaha! Sejak tu lah aku suka exam sebab aku nak perform dalam semua exam. Mungkin sebab tu kot aku macam boleh kekal kononnya cemerlang atau antara top ranker kat kelas sampai sekarang, ada semangat untuk jadi yang terbaik. Dan mungkin itu agaknya permulaan sumbu mercun bunga api merdeka aku. Dibakar pada hujung yang betul, sampai kat bahagian letupan tu, akhirnya jadilah letupan bunga api warna warni yang alhamdulillah cantik setakat ni. Cuma letupan terakhir yang paling cantik tu belum sampai lagi kot. Kena tunggu lagi. Biasalah, pertunjukan bunga api yang last2 baru cantik kan?

So kepada sesiapa yang dah buang masa kat sini yang akan naik sekolah tu, selamat kembali ke sekolah la ye. My sympathies to all geng 96 sebab macam2 musibah dijangka akan menimpa korang. LOLOL just face them with patience k.

Oh ye, selamat tahun baru 2013 jugak. Tak payah tau lah azam aku apa. Memang tak ada. Kalau ada pun, last2 aku lupa aku pernah berazam something untuk tahun baru. Macam akak aku kata, cukuplah nama aku Azam. Ok aku nak sambung main game. Sekian...
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

What do you feel?