Pray For Sabah

Isu Lahad Datu buat aku terpanggil nak bagi pandangan yang dah semestinya akan dilabel pandangan bangang selain akan aku benci sangat2 bila aku baca balik benda ni 10 tahun akan datang. Mungkin aku akan terus je rasa kenapa aku tak bunuh diri je masa tu.

Dalam kes ni, aku rasa yang bersalah si ketua kesultanan sulu tu la. Aku tak peduli perjanjian apa yang depa dengan mana-mana orang dalam yang dia pernah buat baru-baru ni atau lama dulu, tapi patutnya sesama Islam, berpaksikan alasan semata-mata menuntut kawasan jajahan takluk, serius takde lain tapi antara tindakan bangang oleh seseorang pemimpin Islam. Islam bro Islam. Mula2 aku pikir, situasi macam dah jadi macam isu Palestin-Israel la pulak bila diorang berjuang untuk dapatkan hak mereka yang dulunya milik diorang. Then kita label mereka sebagai pengganas, penceroboh. Then kita gesa suruh hapuskan semua pengganas tu, bunuh diorang semua. Sama la macam mana aku pernah nampak pada isu Israel Palestin yang lepas ni.

Tapi bila aku pikir balik, it's totally different. Dia start dulu cetus huru hara kat sini. Dia hantar follower dia, Islam yang eventually berbunuhan sesama Islam kat sini semata-mata untuk kepentingan diri dia nak tuntut hak dia. Woi nak tuntut hak kau, kau sendiri ar datang sini pegi berjuang sendiri. Bukan suruh orang suruhan kau sampai ramai yang mati. Ah stres aku gini! Tak de lain tapi kau memang dah nyanyuk. Kesian. Serius kesian. Entah2 kau ni memang ajen Israel tak nak laga-lagakan orang Islam?

Berbunuhan sesama manusia pun macam dah sesuatu yang kejam sangat. Sesama manusia kot. Nyawa tu berharga sangat, senang2 je nak berbunuhan. Kalau semua orang ada sifat understanding dalam diri, memang dunia in fact the whole universe bole jadi aman la. Tapi memang something yang mustahil la untuk benda camtu terjadi.

"Why can't we see that when we bleed, we bleed the same?" - Muse

Papepun, takziah kepada keluarga perwira negara kita. Alfatehah buat mereka.