Bukak minda. Kasi terbukak sikit fikiran

I wonder if there's still people visit this blog. Hahaha. Beberapa jam lepas, ada la situasi yang buat aku terpanggil untuk share pendapat aku on something ni.

Aku tak pasti sama ada salah bagi orang lain, tapi bagi aku, sebenarnya kita ni memang agaknya senang sangat nak defend something yang kita suka. Maksud aku tak kira lah sezahir mana pun keburukan sesuatu benda tu, tapi memandangkan individu tu dah sokong, suka, minat, benda-benda yang buruk yang ada kat benda tu pun kita akan cuba cari and keluarkan statement untuk menidakkannya. Sama ada statement yang menegakkan benang yang basah, atau statement yang menggambarkan ada benda lagi buruk, yang itu tak buruk mana.

Contohla... Aku sememangnya peminat band Muse. And mana tahu someday band ni akan bagi bantuan dan sokongan financially kepada ketenteraan Israel ke kan. Then aku cakap "Ala, berapa peratus je yang dia bagi? Tak jejas pape pun", "Sekarang Israel dah tak serang orang Palestin lagi dah" dan bla bla bla. Patut ke macam ni? Boleh pikir kan?

Sebaliknya, tak tau la tapi aku nampak kebanyakannya, kalau kita dah benci betul2 kat something tu, apa2 benda baik pada dia pun kita akan cakap itu ini. Paham2 je lah sebab da benci kan? Cadangan yang baik pun dia kata tak baik, ada kesan buruk. Padahal cuba pun tak lagi. Ini lah payah. Ada akal tak nak guna.  Penting sangat sebenarnya fikiran kita ni kita bukak kejap, neutralkan segala obsesi dan kebencian dan fikir betul2. Then baru buat keputusan. Kaji dan cari informasi sendiri. Nak harapkan informasi oleh orang lain, tah betul tah tak. Ada kepentingan ke tak pada si penyampai tu. Kalau ada, paham2 je lah apa agendanya.

Ok ni pasal benda lain. Untuk berlaku jujur, antara benda yang paling aku tak suka adalah kena tipu. Okaylah bukan aku je tapi kebanyakan orang. Cuma aku pelik, ada jugak orang yang tak kesah. Jenis orang yang reda. Depa cakap gini, "Takpe lah. Sekarang pun da senang. Biar macam ni je terus tak apa." Senang ka kena tipu? Kalau sesiapa ada bini nanti, pastu dia tipu kita benda2 yang melampau, mesti ar sakit hati kan? Tapi tak payah la nak sakit hati sangat. Tak payah la nak tentang bagai. Ye la. Tipu je kot. Kita okay je. Sihat lagi. Tak de la buat kita masuk hospital ke apa ke. Kena tipu je kot. Mungkin ada sebab. Reda je la tak pe. Macam tu ke? Tu pun masih nak defend pihak tu sedangkan diri sendiri kena tipu. Haih...

Kesimpulannya, sebagai seorang bekas saintis muda, saya sokong eksperimen. Dan saya suka kebanyakan eksperimen. Kecuali eksperimen yang dikendalikan oleh Dato' K. Rajagopal. Eh, betul ke aku eja nama dia tu? Ah pasal lah. Wassalamualaikumm :)